Наследство от Франция за котките на Ермитажа

Анонимно дарение от меценат, който не се знае дали е посещавал музея

Музеят Ермитаж в Санкт Петербург. Снимка: Уикипедия - Наследство от Франция за котките на Ермитажа

Музеят Ермитаж в Санкт Петербург. Снимка: Уикипедия

Котките, които живеят в Ермитажа в Санкт Петербург, получиха наследство от неназован френски гражданин, съобщи руската телевизия „Звезда”, позовавайки се на пресслужбата на музея.

Котките на Ермитажа са неизменна негова част още от построяването му. Те живеят там не просто необезпокоявани, но се смятат и за „служители” на музея, защото се използват като защита срещу гризачи, които могат да повредят колекциите. Всяка котка има собствен паспорт, ветеринарно удостоверение и официално е зачислена като квалифициран специалист по дератизация.

По думите на директора на Ермитажа Михаил Пиотровский, постъпката на френския меценат, който е предвидил част от наследството си за музейните котки, е трогателна, макар това да не е единственият благодетел, който дарява средства за издръжката им.

Наследството му е разделено между неговите близки, френска екологична организация и котешкия отбор на Ермитажа. Името му засега се пази в тайна. В завещанието му не е написано дали благодетелят изобщо е посещавал Ермитажа някога.

Фантастико

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах