Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наследство от Франция за котките на Ермитажа

Анонимно дарение от меценат, който не се знае дали е посещавал музея

Музеят Ермитаж в Санкт Петербург. Снимка: Уикипедия - Наследство от Франция за котките на Ермитажа

Музеят Ермитаж в Санкт Петербург. Снимка: Уикипедия

Котките, които живеят в Ермитажа в Санкт Петербург, получиха наследство от неназован френски гражданин, съобщи руската телевизия „Звезда”, позовавайки се на пресслужбата на музея.

Котките на Ермитажа са неизменна негова част още от построяването му. Те живеят там не просто необезпокоявани, но се смятат и за „служители” на музея, защото се използват като защита срещу гризачи, които могат да повредят колекциите. Всяка котка има собствен паспорт, ветеринарно удостоверение и официално е зачислена като квалифициран специалист по дератизация.

По думите на директора на Ермитажа Михаил Пиотровский, постъпката на френския меценат, който е предвидил част от наследството си за музейните котки, е трогателна, макар това да не е единственият благодетел, който дарява средства за издръжката им.

Наследството му е разделено между неговите близки, френска екологична организация и котешкия отбор на Ермитажа. Името му засега се пази в тайна. В завещанието му не е написано дали благодетелят изобщо е посещавал Ермитажа някога.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg