Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Наследството на Леонардо 500 г. след смъртта му

Франция и Италия с редица събития за годишнината от кончината на ренесансовия гений

Леонардо да Винчи си отива на 2 май 1519-а на 67 години. - Наследството на Леонардо 500 г. след смъртта му

Леонардо да Винчи си отива на 2 май 1519-а на 67 години.

Петстотин години от смъртта на Леонардо да Винчи отбелязва светът на 2 май 2019-а. Събитията вече започнаха в Амбоаз, долината на Лоара, където художникът, скулптор, архитект и изобретател напуска света през 1519 г. Днес на тържествените прояви ще присъстват италианският и френският президент.

Ренесансовият гений е част от двора на френския крал Франсоа I в последните години от живота си, преди това твори в Милано, управляван от Лудовико Сфорца, а по-рано – в дома на фамилията Медичи във Флоренция.

Френският държавен глава Емануел Макрон и първият мъж на Италия Серджо Матарела ще отбележат годишнината с посещение на гроба и къщата на Да Винчи. Макрон е първият френски президент от години, който посещава мястото – последно Шарл дьо Гол гостува в Амбоаз през 1959 г. Сред останалите гости днес са известният архитект Ренцо Пиано и френският астронавт Тома Песке.

Съвместните чествания идват след месеци дипломатическо напрежение между Париж и Рим заради популисткото правителство в Италия и подкрепата им за протестиращите „жълти жилетки”. От кабинета на Макрон подчертават, че за помирението на двете държави основна роля има Матарела, който също като Макрон заема про-европейска позиция.

Франсоа I, познат като „Краля Слънце на XVI в.” е признат като монарха, който внася Ренесанса във Франция. Процесът започва неговият предшественик Луи XII, като кани в двора си архитекти и художници от Флоренция, Милано и Рим. Леонардо е на 64, когато приема поканата на младия Франсоа, във времето, в което съперниците му Микеланджело и Рафаело са изгряващи звезди в изкуството. Френският владетел го титулова „първи художник, инженер и архитект на краля”. По това време монархът е на 23 години, но амбициозната му майка Луиз Савойска „знае, че Леонардо ще бъде човекът, който ще позволи на сина ѝ да разцъфне”, казва Катерин Симон Марион, директор на замъка Кло Люсе, където е погребан Леонардо.

По време на престоя си в Амбоаз Леонардо организира разточителни събития в двора, работи по създаването на дизайн на идеалния град за Франсоа – един от многото нереализирани проекти на твореца – и в същото време продължава изобретателската си работа.

Във френския двор Леонардо носи три от любимите си картини – „Мона Лиза”, „Св. Анна с Мадоната и младенеца” и „Йоан Кръстител”. И трите творби днес са изложени в Лувъра в Париж.

Вижте още: ЦЕЛИЯТ ЛЕОНАРДО

Наследството на художника продължава да предизвиква спорове – между Италия и Франция периодично прехвърчат искри, но Италия все пак е готова да изпрати няколко оригинални платна на Да Винчи в Лувъра през октомври. Притеснението им е разбираемо, тъй като в света има около 20 картини, приписвани на ренесансовия майстор, и мнозина италианци протестират срещу това, че пет от тях висят в Лувъра. Към това се прибавят и 22 скици на Леонардо във френския музей.

Годишнината от смъртта на Да Винчи ще бъде отбелязана по цял свят. Събития, посветени на твореца се организират през цялата 2019 г. В Амбоаз на 2 май се подготвят да покажат кичур коса, за който се смята, че принадлежи на Леонардо; музеят „Уфици” ще покаже колекцията си от научни текстове на Да Винчи, а „Палацо Строци” във Флоренция ще организира експозиция, посветена на учитела на Леонардо – Верокио. В Рим, в двореца „Куиринале“ ще бъдат изложени технически и научни скици на твореца, а Ватиканът ще експонира незавършената картина „Свети Йероним“. Тя ще бъде изложена в „Braccio di Carlo Magno” на площад „Свети Петър” и достъпът до нея ще е безплатен до 22 юни.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС