Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наследството на Вазов, 170 години след рождението на народния поет

Къде и какво може да видим на 8 и 9 юли, когато България чества литературния си патриарх

Паметникът на Иван Вазов на столичната ул. „Раковски“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Наследството на Вазов, 170 години след рождението на народния поет

Паметникът на Иван Вазов на столичната ул. „Раковски“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На жените, вдъхновявали Патриарха на българската литература, е посветен първият нов спектакъл на Народния театър след паузата заради коронавируса. 1088-та премиера в историята на националната трупа от 1904 г. насам ще бъде спектакълът „О, ти, която и да си…“. Представлението е част от събитията за 170-годишнината от рождението на народния поет в театъра, който носи неговото име.

Първият спектакъл бе на 7 юли, а тази вечер – 8 юли, от 19 ч. ще бъде втората премиера на Камерна сцена. Следващите дати са 9, 29, 30 и 31 юли, и 5 и 7 август.

Спектакълът, режисиран от Бойка Велкова, е лиричен колаж по стихове, писма и спомени на Вазов. Темата на постановката са обичаните, тайнствени жени, вдъхновявали поета, присъствието на Съба Вазова – майката, бдяща до края на живота си като орлица не само над своя първороден син Иван, но и над всичките си девет деца.

Иван Вазов е бил галеник на любовта – от първата любов с Катерина до залезната – към Евгения Марс, на която посвещава негласно антологията си „Люлека ми замириса“ през 1919 г. Несподелимата любов с покръстената туркиня Пеша в Берковица, на която Вазов дава поетичното име Зихра в едноименната поема, и разтърсващата, съдбовна среща и двегодишно преживяно щастие с Пелагия в Пловдив, са сред знаковите събития в лиричния разказ за поета, одухотворен от много негови стихотворения, откъси от писма и спомени…

Драматург на спектакъла е Мирела Иванова, костюмите са на Нина Пашова, музиката – на Теодосий Спасов, хореографията – на Мила Искренова, а фотограф е Елена Спасова. Участват актьорите Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов

Първоначалната идея за тази постановка е на Параскева Джукелова, която предлага Народният театър да направи рецитал по любовните стихове на Вазов. Впоследствие с всеотдайното съучастие на мнозина замисълът се разраства и превръща в драматургичен колаж, изграден върху автентични откъси от писма, спомени и стихотворения на класика. От „В царството на самодивите“, както гласи заглавието на прочутата Вазова поема, написана, за да заглуши любовната мъка, попадаме в царството на вълнуващия, съкровен и мистичен вътрешен свят на поета.

Вазов започва да пише на 19-годишна възраст, вдъхновен от любовта си към Катерина, но повечето от стиховете от този период изгарят при опожаряването на Сопот. Някои оцелели, а също и написаните по-сетне в Русе, влизат в „Майска китка“. Много по-късно, чак през 1919-а в лиричната му антология „Люлека ми замириса“, срещаме изградени, добре структурирани и овладяни интимни стихотворения. Самият той е бил повече от сдържан, лаконичен и дискретен относно личното си битие, за което циркулират само догадки, нездрав интерес към смъртта му и почти никакво разбиране за епохата, мисията, патриархалното възпитание и ценностната последователност, които предопределят огромната му, макар и трепетна от увлечения, влюбвания и вдъхновение самота…

Още инициативи на Народния театър

На 9 юли, когато и цяла България ще отбележи рождението на Вазов, Народният театър за първи път ще присъди награда за духовен принос на името на патрона си.

В 10,30 ч. пред сградата ще бъде открита изложба, посветена на поета. След това към дома му ще потегли шествие, а на балкона на сградата ще бъдат качени момче и момиче, деца на актьори, които ще рецитират стихотворенията „Аз съм българче“ и „Молитва“. Крайната точка на процесията ще бъде паметникът на Вазов в градинката на ул. „Раковски“, където ще бъдат положени цветя и ще бъде произнесено слово от драматурга на Народния театър Мирела Иванова.

Вечерта предстои официалната част на честванията, разделена на три части. В първата от тях Народният театър за първи път ще присъди награда за духовен принос на името на патрона си. Тържествената церемония е с начален час 18, ще се проведе на Голяма сцена с водещ Дарин Ангелов. Пред публиката ще излезе проф. Милена Цанева, експерт по творческото наследство на Вазов. Публиката ще чуе думи още от кмета на София Йорданка Фандъкова, която е и патрон на честванията, от директора на театъра Мариус Донкин, както и от председателя на Фондация „Основа-та“ акад. Дамян Дамянов.

След това публиката ще види документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. Филмът, който показва лицето на културната институция в извънредната ситуация и в светлината на историческия дух на Вазов, който обитава величествената сграда, е продуциран от Народния театър. Сценарист е Аделина Радева, оператор – Румен Ганев. В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на театъра, участват актьори от трупата. В образа на Иван Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ 1 същата вечер от 22:30 ч.

След филма предстои представление на „О, ти, която и да си…“.

Столична библиотека

Паметта на големия писател ще бъде почетена и в Столичната библиотека, където на 8 юли Здравка Евтимова, най-четеният автор на библиотеката за 2019 г., ще изнесе слово.Ще бъде открита и изложбата „Из бележника на поета“.

Експозицията ще покаже уникални първи издания на произведения на Вазов, биографични книги за него, редки екземпляри с негови автографи, ценни грамофонни плочи с Вазови творби в изпълнение на прочути български артисти. Писателят така и не оставя цялостен мемоарен труд. Изпод перото му излизат две къси автобиографии – от 1895 г. и 1920 г., и малката, но много интересна книжка с мемоарни откъси „Из бележника на поета” (1920). Благодарение на упоритостта на неговия биограф Иван Д. Шишманов, финалът на творческия път на Вазов е маркиран от впечатляващата по своята пълнота проникновена изповед, записана и включена под надслов „Животът на поета, както ми го разказа той сам” (1916) в дълго подготвяната, но излязла посмъртно книга „Иван Вазов. Спомени и документи” (1930) под редакцията на Михаил Арнаудов.

Освен тези две заглавия, в изложбата са включени и първите издания на български и на английски на „Под игото”, както и първата обширна критическа студия, посветена на романа, писана през 1896 г. от д-р В. Балджиев. За първи път ще бъде изложен нов четвърти автограф на Вазов от колекцията „Кирил Христов”, както и музикалният сборник „Училищни песни“ от 1904 г. с песни на Панайот Пипков по Вазови текстове.

В изложбата са включени и фотокопия на илюстрации към романите на Вазов – от Йозеф Обербауер, Иван Мърквичка, Антон Митов, Антони Пиотровски, както и на портрети на Вазов, скицирани от Иван Шишманов, Чакъров, Харалампи Тачев, Никола Тузсузов.

Интерес представляват и грамофонните плочи с изпълнения на стиховете на класика и драматизацията на „Чичовци“ с участието на Апостол Карамитев, Стефан Гецов, Славка Славова, Йордан Матев, Маргарита Дупаринова, Николай Бинев и други големи наши артисти от близкото минало.

Откриването на изложбата може да се следи онлайн на фейсбук страницата на библиотеката.

Национална библиотека

Изложба с подбрани издания на Вазови творби и оригинални документи нареди с експонати от фондовете си Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. „Пряпорец на две епохи“  ще покаже първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г., както и първите издания и преводите на романа „Под игото“ на над 20 езика, сред които английски, френски, немски, руски, испански, но и по-редки и екзотични езици като хинди, фински и арабски. Голяма част от преводите на „Под игото“ са на славянски езици – полски, украински, сърбохърватски. Вазов е превеждан и на езика на Алфред Нобел – шведски, а също на гръцки и румънски. Изложбата може да се види до 7 август.

Инициативите на Библиотеката продължават и на 9 юли, когато в 20 ч. посетителите ще може да гледат видео мапинг шоуто „Вазов – живот чрез творчество“ и да се запознаят с изложбата „Зад кулисите на „Под игото“, показваща илюстрации от първото издание на един от любимите романи на българите.

Родният град Сопот

Тържествата в Сопот ще бъдат в тесен кръг, за да няма струпвания и опасност от зараза. Основен фокус в тях ще бъде превръщането на 300-годишно изсъхнало дърво в библиотека, наречена „Тополата“. В нея ще бъдат изложени различни издания на Вазови творби. Пред входа ѝ ще бъде поставена пластика – сова, кацнала върху романа „Под игото“. Автор на произведението е Васил Говедарски.

Навръх празника на 9 юли ще има тържествени церемонии в къща музей „Иван Вазов“. Празникът ще започне в 10,30 ч. на площада с приветствие от кмета и връчване на наградата „Иван Вазов“ на победителя, който тази година е поетът Борис Христов. Следва поднасяне на венци и цветя. В 11,30 ч. ще бъде открита библиотеката-къщичка. Тържествата ще продължат и следобед, когато в 17,30 ч. в музея на Вазов ще има музикално-поетичен спектакъл. Пак там, но в 18 ч., ще бъде представена новата българска постановка „Под игото“ на режисьора Петринел Гочев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg