Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Насрочен е първият конкурс за директор в културата, предаван онлайн

Стига да не откаже Жана Караиванова - неочаквано влязла в състезанието за шеф на Филмовия център

През месец април Жана Караиванова не беше класирана сред допуснатите кандидати за директор на НФЦ, четири месеца по-късно  актрисата отново е „в играта“. Снимка: Личен архив - Насрочен е първият конкурс за директор в културата, предаван онлайн

През месец април Жана Караиванова не беше класирана сред допуснатите кандидати за директор на НФЦ, четири месеца по-късно актрисата отново е „в играта“. Снимка: Личен архив

Намерението на Боил Банов да провежда конкурсите за директори в културата на живо, онлайн, скоро вероятно ще бъде реализирано. Броени дни след публикуването на открито писмо, изпратено до министъра на културата от тримата допуснати до събеседването за директор на Изпълнителна агенция „Националния филмов център“, датата на конкурса е насрочена. Интервюто с кандидатите ще бъде още тази седмица, в петък (11 август), гласи съобщение в сайта на Министерството на културата.

В писмото до министъра Любомир Янакиев, Владимир Гюров и Александър Донев настояват конкурсът да се проведе на живо и изразяват тревогата си от слуховете, че и този път няма да бъде избран титуляр начело на Агенцията, управлявана от временен ръководител от 2008 г. Тримата посочват, че оттогава до днес са проведени шест конкурса за директор на НФЦ и никой от явилите се не е бил класиран за поста.

Искането им за прозрачност на конкурса ще бъде изпълнено – стига новопоявилият се четвърти кандидат в конкурса, Жана Караиванова, да не откаже. В съобщението на министерството за допуснатите кандидати за поста от месец април името на Караиванова отсъстваше. Тогава от висшето арт ведомство обясниха, че под чертата остават Иван Киришев, Марин Марчевски и Жана Караиванова.

Караиванова се завръща след възражение при обявяването на резултатите от предишния етап на конкурса. Тогава тя е била отхвърлена заради липса на документи, удостоверяващи трудовия й стаж и професионалния опит. Но Кодексът на труда й дава право в 7-дневен срок след обявяването на резултатите да направи възражение и след като е предоставила документите, три дни по-късно Караиванова е получила право да се яви на събеседването.

Вижте още: ЕДНИ И СЪЩИ ПРЕТЕНДИРАТ ЗА ДИРЕКТОР НА ФИЛМОВИЯ ЦЕНТЪР

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg