Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НАТФИЗ се разграничава от следващите протести срещу Сидеров

Това е решение на студентите, а не на администрацията, каза ректорът проф. Любомир Халачев пред „Площад Славейков“

Хиляди се стекоха на протеста с искане за морал в политиката в понеделник вечер. Снимка: Емил Георгиев - НАТФИЗ се разграничава от следващите протести срещу Сидеров

Хиляди се стекоха на протеста с искане за морал в политиката в понеделник вечер. Снимка: Емил Георгиев

НАТФИЗ се разграничава от всички последващи протести във връзка с Волен Сидеров и депутатския му имунитет. Това се казва в кратко изявление до медиите от Театралната академия. В него се посочва, че в понеделник студенти и преподаватели са се включили в мирното шествие, но институцията не е организатор на други мероприятия по повода.

Съобщението от НАТФИЗ навярно е по повод организирани в социалните мрежи нови масови събития за искането на имунитета на Волен Сидеров. Още в понеделник вечер на протеста пред Академията се чуха скандирания „Всеки ден ще е така до победата“, а събития във Фейсбук набират участници в шествия тази вечер, така и в сряда сутринта, когато Народното събрание отново ще заседава.

Пред „Площад Славейков“ ректорът на академията проф. Любомир Халачев обясни, че решението за това изявление е на студентите, а не на администрацията, но той, разбира се, го е подкрепил.

„Просто в момента вървят най-различни идеи за протести, един Бог знае кой за какво протестира – коментира той. – Искахме да се знае, че това, което искаме кажем – го казваме ние. Не желаем глашатаи, които говорят от името на нашите студенти. Ако нашите студенти искат да кажат нещо, ще намерят начин и време да го заявят.“

Халачев поясни, че в момента обстановката е такава, че на предстоящите шествия могат да се появят всякакви организации и субекти, които да протестират за какво ли не и да обясняват, че са студенти от НАТФИЗ.

„Ние имаме определени искания, студентите имат определена идея, определен фокус на протестите си. Не искаме да се бърка с другите неясни разговори, идеи, емоции – заяви ректорът на Академията. – Много се страхувам, че там (бел. ред. – на протестите, организирани тази вечер и утре) ще се намесят хора, които нямат нищо общо с нашата идея. Дано не съм прав. Много се опасявам да няма провокации.“

Професорът определи и основната част на протеста от понеделник вечер като „изключително културна и качествена демонстрация на гражданска воля“.

„По интересен, красив, но и много категоричен начин студентите казаха какво искат да получат“, коментира той.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg