Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Натиснете „не харесвам“

Потребителите на Фейсбук от години чакат този бутон

Фенарт на това как потребител на „Фейсбук“ си представя „не харесвам“ бутона. Как действително ще изглежда – предстои да разберем. - Натиснете „не харесвам“

Фенарт на това как потребител на „Фейсбук“ си представя „не харесвам“ бутона. Как действително ще изглежда – предстои да разберем.

Фейсбук ще добави и бутон „не харесвам“ – нещо, за което потребители на социалната мрежа от години настояват. Новината, която ще предизвика нова революция в използването на сайта, съобщи основателят му Марк Зукърбърг на сесия за въпроси и отговори от централата на компанията в Калифорния.

Нововъведението в момента е „много близо“ до пускането си за тестване от определени потребители. „Не харесвам“ е бутон, който е бил искан от потребителите още от появата на станалия иконичен „харесвам“ през 2009 г.

„Хората питат за това от години – каза Зукърбърг, цитиран от Би Би Си. – Затова днес е специален ден. Сега мога да заявя, че ние наистина работим върху него и сме много близо до пускането му за тестова експлоатация.“

Зукърбърг твърди, че не иска бутонът да бъде механизъм, чрез който хората да „свалят рейтинга“ на статусите на останалите. Той ще бъде пригоден за случаите, когато „харесването“ на скръбни вести може да се сметне за неуместно и обидно.

Проф. Андреа Форте, експерт по социални медии в университета Дрексел във Филаделфия, смята, че потребителите няма да се запалят веднага по новата функция.

„Те може би ще използват бутона „не харесвам“, за да изразят негативни емоции (като раздразнение от изскачащи реклами във фийда им), но се съмнявам той да ги накара своеволно да започнат да „не харесват“ снимки на бебетата, кучетата, котките и готварските експерименти на приятелите си – пише тя. – Допускам, че основно ще се ползва за изразяване на леко неодобрение или солидарност, когато някой съобщи за нещастно събитие като смърт или загуба.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90