Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Национална стачка в културата през октомври

Исканията са за увеличаване на бюджета за култура за 2024 г.

„Ще направим една седмица без култура“, заяви на пресконференция председателят на САБ Христо Мутафчиев. Снимка: Мартин Григоров/БГНЕС - Национална стачка в културата през октомври

„Ще направим една седмица без култура“, заяви на пресконференция председателят на САБ Христо Мутафчиев. Снимка: Мартин Григоров/БГНЕС

Всички културни събития в страната ще бъдат спрени за една седмица през октомври, ако Народното събрание не увеличи бюджета за култура, заяви председателят на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев на среща с медиите.

Творческите гилдии и синдикалните организации в културата настояват бюджетът за сектор „Култура“ през 2024 г. да бъде в размер на 1 процент от брутния вътрешен продукт. Изискванията им включват още да се възстановят отнетите 37 млн. лв. от годишния бюджет на Министерството на културата. В противен случай през октомври една седмица няма да има никакви театрални и музикални спектакли и концерти. Освен това ще бъдат затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки.

По думите на Мутафчиев дори през пандемичната 2020 г. приносът на културните индустрии към БВП е бил 5,6 процента, а през 2021 г. – шест процента.

За сметка на това нашият сектор получава от държавата 0,5 процента“, каза още председателят на САБ.

Спирането на културните събития за седмица не е единствената мярка, обсъждана от синдикалните организации, в случай, че исканията им не бъдат удовлетворени. Христо Мутафчиев съобщи, че са водени разговори с Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР) за подкрепа на протестните действия. Едно от предложенията е в тази една седмица без култура БНТ да спре излъчването на филми с български актьори, както и филми и предавания, озвучени от български актьори.

Друго искане на синдикалните организации и техните представители е да се промени стандартът, по който се финансира секторът на сценичните изкуства. Христо Мутафчиев допълни, че е необходимо да бъде подписано споразумение, в което да бъдат регламентирани по бранш минимални начални работни заплати на хората, заети в изкуствата. Предлага се това да важи за всеки, завършил висше училище в изкуствата.

В пресконференцията участваха още представители на КТ „Подкрепа“, КНСБ, Съюза на българските музикални и танцови дейци и др.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg