Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Националната библиотека затваря до 13 април, но ще издава ISBN

Издателите ще бъдат обслужвани по електронен път

В сайта на Националната библиотека липсва съобщение за принудителното затваряне. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Националната библиотека затваря до 13 април, но ще издава ISBN

В сайта на Националната библиотека липсва съобщение за принудителното затваряне. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Националната библиотека пуска всички свои служители в принудителен отпуск до 13 април, потвърди за „Площад Славейков“ Мария Стефанова, пиар на институцията. Въпреки опасенията, че това ще затрудни работата на издателите, които получават именно от там задължителен стандартен номер ISBN, работата на НБ „Св. Кирил и Методий“ с тях ще продължи дистанционно по електронен път.

Липсата на ISBN означава, че една книга не може да бъде пусната на пазара. Ако библиотеката не беше намерила решение, издателите трябваше да спрат да пускат нови книги, тъй като нямаше да могат да ги снабдят с идентификационен код.

Разпускането на служителите обаче означава, че няма да има достъп до залите и хранилищата на Националната библиотека поне в следващите две седмици. В сайта на библиотеката липсва съобщение за принудителното затваряне.

Само преди ден Асоциацията на българските книгоиздатели изпрати писмо до Министерството на културата и Министерството на финансите, в което настоява:

„Да бъде отпусната сумата за попълване на колекциите на обществените библиотеки в размер на 9 млн. лв., в съответствие с предвиденото в Стандарта за библиотечно-информационно обслужване, издаден от министъра на културата на основание Закона за обществените библиотеки. В настоящата кризисна ситуация е още по-наложително да бъдат предприети спешни действия за финансово обезпечаване на заложените в стандарта параметри за брой книги на човек от населението”.

Вижте още: КНИГОИЗДАТЕЛИ ДО БАНОВ И ГОРАНОВ: ИМАМЕ СПЕШНА НУЖДА ОТ ПОМОЩ, КУПЕТЕ КНИГИ ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах