Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Националната галерия и Софийска градска дигитализират фондовете си

Двете институции ще въведат единна музейна система, до която достъп ще има и публиката

С ресурсите на единната музейна система куратори ще могат да създават и онлайн изложби. Снимка: СГХГ - Националната галерия и Софийска градска дигитализират фондовете си

С ресурсите на единната музейна система куратори ще могат да създават и онлайн изложби. Снимка: СГХГ

Целият фонд на Националната галерия и на Софийската градска художествена галерия ще бъде дигитализиран. Начинанието е част от въвеждането на единна музейна система за двете институции, което ще улесни онлайн достъпа на ценителите до произведенията в двете галерии, включително чрез индивидуално избран подход за търсене и намиране. Това ще направи възможно създаването на онлайн изложби, търсени във времето на пандемия.

Към момента базата с данни разполага с над 1080 творби от фондовете на Софийската галерия и малко над 2500 творби от фонда на Национална галерия. Проектът се разработва вече няколко месеца съвместно с „Анимо Софтуер ООД“. Планира се процесът по цялостната дигитализация на фондовете да отнеме 4 години за Националната и 2 години за Градската галерия.

Системата ще оптимизира разходите за разработка и инвентаризация на произведенията и ще допринесе за бърз научен и изследователски обмен. Ежегодно двете галерии използват взаимно фондовете си за научна, изследователска и изложбена дейност. С въвеждане на единна музейна система този достъп и споделянето на ресурси и съдържание ще стане неограничено.

Инициативата има за цел и да привлече нова публика, отбелязват от Софийската галерия. С внедряването на системата ще бъде дигитализирано и представено ново съдържание, както и ще бъде адаптирано вече създаденото за целите на системата.

Инициативата се осъществява с подкрепата на Столична програма „Култура“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах