Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Националната галерия не затваря, ще пуска „индивидуално“

Отменят се само откриванията на изложби

Квадрат 500 е отворен за посетители. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Националната галерия не затваря, ще пуска „индивидуално“

Квадрат 500 е отворен за посетители. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Посетителите в Националната галерия са добре дошли, но няма да има официални откривания на изложби, съобщават от там.

На 8 март министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани масови струпвания на хора на закрито в културата и спорта у нас, без да се уточнява за каква бройка става дума. Затова от Националната галерия канят ценителите на „индивидуални посещения“.

Достъпни за публиката са експозициите в Двореца, Квадрат 500, Музея за християнско изкуство – криптата под „Александър Невски“, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, Музея на социалистическото изкуство и къщите музеи.

От галерията съобщават, че се отменя планираното за 10 март официално откриване на експозицията на Карлес Сантос „Страст по минимализма“ в Музея за съвременно изкуство. Изложбата ще бъде отворена за зрители от 11 март до 3 май.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах