Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Националната галерия опроверга Велислав Минеков за износа на картини

Служебният министър обеща на пресконференция, че ще е достатъчна една саморъчно попълнена декларация за износ

Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Площад Славейков - Националната галерия опроверга Велислав Минеков за износа на картини

Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Площад Славейков

Художниците ще изнасят картини по досегашните правила след преценка на комисия към НХГ. Това става ясно от изявление на Националната художествена галерия, което гласи:

„Във връзка с изявлението на проф. Велислав Минеков – министър на културата, на пресконференция на 29 юни т.г., относно свободния износ на авторски произведения в чужбина, съобщаваме, че до приемането на нормативен документ по този въпрос Комисията за износ към Националната галерия продължава да работи по действащите към момента разпоредби“.

Вчера служебният министър на културата Велислав Минеков съобщи, че е изпратил писмо до Агенция „Митници“, с което ги инструктира да разрешават износ на картини на живи български художници само срещу саморъчно попълнена декларация. Така той заяви, че изпълнява обещанието си от първите дни на временния си мандат, когато гарантира промяна на правилата за износ на авторски произведения в чужбина.

Действащият в момента Закон за културното наследство не може да бъде променен без действащ законодателен орган и съответно авторите на картини трябва да минат през процедура в Националната галерия, която оценява дали техните произведения представляват културна ценност. Едва след преценката на специалистите художниците могат да ги изнесат зад граница.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg