Националната галерия отваря за посещения Червената къща?

От днес Дворецът вече ще посреща публика, Квадрат 500 остава затворен заради централната климатична инсталация

Къщата музей „Андрей Николов“ на столичната ул. „Любен Каравелов“. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Националната галерия отваря за посещения Червената къща?

Къщата музей „Андрей Николов“ на столичната ул. „Любен Каравелов“. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Националната галерия отваря врати за публика днес, 14 май, след заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от 11 май. Достъпни за индивидуални посещения са Дворецът, Музеят за християнско изкуство, Музеят на социалистическото изкуство, Музеят за съвременно изкуство… Но не и Квадрат 500 – галерията остава затворена до второ нареждане, „тъй като условията за съхранение на произведенията на изкуството в сградата се поддържат от система за централна климатизация“, обясняват от институцията.

При посещения в Националната галерия остава в сила изискването за социална дистанция – както при разглеждане на експозициите, така и пред касите. Посетителите, както и служителите на музеите и галериите, задължително трябва да носят маски в залите, а всеки влизащ трябва да дезинфекцира на входа ръцете си.

Националната галерия е затворена от 13 март, когато влезе в сила извънредното положение в страната.

От институцията съобщават, че от днес са достъпни за посещения и къщите музеи на Вера Недкова, Иван Лазаров… и Андрей Николов. Къщата музей на Андрей Николов (т. нар. Червената къща) стана повод за скандал в последните дни, след като един от собствениците ѝ я обяви за даване под наем. От Министерството на културата съобщиха, че са разпоредили свалянето на обявата, защото къщата е публична държавна собственост. Министърът на културата Боил Банов обясни пред медиите, че къщата е със смесена собственост и по-голямата част от ателието на големия скулптор е във владение на един от наследниците му, например надпартерният етаж в момента функционирал като хостел. Заради сложната ситуация къщата засега не може да функционира като музей. Министърът на културата има намерение да разговаря с премиера Бойко Борисов дали държавата би могла да откупи дела на частния собственик.

Америка за България

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3