VivaPay

Националната галерия отваря за посещения Червената къща?

От днес Дворецът вече ще посреща публика, Квадрат 500 остава затворен заради централната климатична инсталация

Къщата музей „Андрей Николов“ на столичната ул. „Любен Каравелов“. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Националната галерия отваря за посещения Червената къща?

Къщата музей „Андрей Николов“ на столичната ул. „Любен Каравелов“. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Националната галерия отваря врати за публика днес, 14 май, след заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от 11 май. Достъпни за индивидуални посещения са Дворецът, Музеят за християнско изкуство, Музеят на социалистическото изкуство, Музеят за съвременно изкуство… Но не и Квадрат 500 – галерията остава затворена до второ нареждане, „тъй като условията за съхранение на произведенията на изкуството в сградата се поддържат от система за централна климатизация“, обясняват от институцията.

При посещения в Националната галерия остава в сила изискването за социална дистанция – както при разглеждане на експозициите, така и пред касите. Посетителите, както и служителите на музеите и галериите, задължително трябва да носят маски в залите, а всеки влизащ трябва да дезинфекцира на входа ръцете си.

Националната галерия е затворена от 13 март, когато влезе в сила извънредното положение в страната.

От институцията съобщават, че от днес са достъпни за посещения и къщите музеи на Вера Недкова, Иван Лазаров… и Андрей Николов. Къщата музей на Андрей Николов (т. нар. Червената къща) стана повод за скандал в последните дни, след като един от собствениците ѝ я обяви за даване под наем. От Министерството на културата съобщиха, че са разпоредили свалянето на обявата, защото къщата е публична държавна собственост. Министърът на културата Боил Банов обясни пред медиите, че къщата е със смесена собственост и по-голямата част от ателието на големия скулптор е във владение на един от наследниците му, например надпартерният етаж в момента функционирал като хостел. Заради сложната ситуация къщата засега не може да функционира като музей. Министърът на културата има намерение да разговаря с премиера Бойко Борисов дали държавата би могла да откупи дела на частния собственик.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg