Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Националната галерия отваря за посещения Червената къща?

От днес Дворецът вече ще посреща публика, Квадрат 500 остава затворен заради централната климатична инсталация

Къщата музей „Андрей Николов“ на столичната ул. „Любен Каравелов“. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Националната галерия отваря за посещения Червената къща?

Къщата музей „Андрей Николов“ на столичната ул. „Любен Каравелов“. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Националната галерия отваря врати за публика днес, 14 май, след заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от 11 май. Достъпни за индивидуални посещения са Дворецът, Музеят за християнско изкуство, Музеят на социалистическото изкуство, Музеят за съвременно изкуство… Но не и Квадрат 500 – галерията остава затворена до второ нареждане, „тъй като условията за съхранение на произведенията на изкуството в сградата се поддържат от система за централна климатизация“, обясняват от институцията.

При посещения в Националната галерия остава в сила изискването за социална дистанция – както при разглеждане на експозициите, така и пред касите. Посетителите, както и служителите на музеите и галериите, задължително трябва да носят маски в залите, а всеки влизащ трябва да дезинфекцира на входа ръцете си.

Националната галерия е затворена от 13 март, когато влезе в сила извънредното положение в страната.

От институцията съобщават, че от днес са достъпни за посещения и къщите музеи на Вера Недкова, Иван Лазаров… и Андрей Николов. Къщата музей на Андрей Николов (т. нар. Червената къща) стана повод за скандал в последните дни, след като един от собствениците ѝ я обяви за даване под наем. От Министерството на културата съобщиха, че са разпоредили свалянето на обявата, защото къщата е публична държавна собственост. Министърът на културата Боил Банов обясни пред медиите, че къщата е със смесена собственост и по-голямата част от ателието на големия скулптор е във владение на един от наследниците му, например надпартерният етаж в момента функционирал като хостел. Заради сложната ситуация къщата засега не може да функционира като музей. Министърът на културата има намерение да разговаря с премиера Бойко Борисов дали държавата би могла да откупи дела на частния собственик.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90