Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Националната галерия получи 1,84 млн. лв. в завещание от австралийска българка

Последното желание на Маргарита Занеф било имуществото ѝ да се раздели между два музея

Парите са постъпили в сметката на Националната художествена галерия преди дни. Снимка: Румен Добрев, архив на „Площад Славейков“ - Националната галерия получи 1,84 млн. лв. в завещание от австралийска българка

Парите са постъпили в сметката на Националната художествена галерия преди дни. Снимка: Румен Добрев, архив на „Площад Славейков“

Българска емигрантка завеща 1,44 млн. австралийски долара (1,84 млн. лв.) на Националната галерия. Името и е Маргарита Занеф, установила се през 60-те години в Австралия. Новината за дарението съобщават от Министерството на външните работи.

Парите са постъпили в сметката на българския музей преди дни. Занеф е починала през 2016 година и последното ѝ желание било след смъртта ѝ недвижимото ѝ имущество да бъде продадено, а сумата да се раздели между две галерии – нашата и Художествена галерия на Нов Южен Уелс, която се намира в Сидни. Продадените имоти са апартамент в Уейвъртън, предградие на Сидни, част от Нов Южен Уелс.

Занеф емигрира в Австралия през 60-те години заедно със съпруга и сина си. Била е голям почитател на изкуството, съзнаващ значението му за обществото, посочва адвокат Уоруик Дън  от кантората Biddulph & Salenger, разпоредили се с наследството.

Съпругът и синът на Маргарита Занеф са починали преди нея.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg