Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Националната художествена академия пред финансов крах

Парите може да не стигнат за заплати, възможно е битката за ректорския пост да е причината

Дефицитът в Художествената академия е около 800 хил. лв. Снимка: Площад Славейков - Националната художествена академия пред финансов крах

Дефицитът в Художествената академия е около 800 хил. лв. Снимка: Площад Славейков

Думите за гладния художник се оказват не просто фразеологизъм, а реалност днес, в края на второто десетилетие на XXI век. Преподавателите от Националната художествена академия са изправени пред реалната опасност да завършат годината без заплати. Бюджетът на НХА е изчерпан изцяло и вече втори месец възнаграждения не са изплащани.

Ректорът на НХА проф. Николай Драчев заяви пред „Площад Славейков“, че са осигурени поне парите за вода, ток и парно, така че учебните занятия не са застрашени. Очаква се последният транш от Министерство на финансите по годишния бюджет в размер на около 220 хил. лв., от който ще бъдат заделени някакви пари за фонд „Работна заплата“, но това няма да реши проблема изцяло. Налице е дефицит от около 800 хил. лв.

Проф. Драчев заяви, че научава за проблема едва сега. Надвисващият финансов крах над Академията не е бил споделен с него от счетоводството. Имало е намеци, но не и яснота за пълните размери на дефицита.

По тази причина управителното тяло на НХА не е предприело предварително действия, изпратено е било неангажиращо писмо до министъра на финансите с искане за евентуални гаранции при нужда. Отговорът е бил също така условен – след края на финансовата година, ако остане нещо, може да бъде допълнен бюджетът.

Реалността станала ясна преди няколко дни на академичен съвет. Тогава е била изнесена цялата информация, а това довело до паника дали могат да бъдат изплатени и студентските стипендии.

В крайна сметка според Григор Григоров, председател на Студентския съвет към НХА, проблем със стипендиите няма, платежните нареждания са внесени в банката и стипендиите се плащат. Някои студенти обаче проявяват немарливост при попълването на документите и има върнати нареждания заради сгрешени ЕГН.

И ректорът проф. Драчев, и председателят на Студентския съвет са склонни да мислят, че е възможно внезапно възникналата финансова криза да е свързана с избора на нов ректор на НХА през януари.

През последните 4 години – според твърденията и на двамата – в Националната художествена академия не е имало проблеми с парите от такъв мащаб. Провеждани са събития, плащани са наеми, сметки и заплати, без това да застраши висшето учебно заведение. Преди дни е завършил одитът на Сметната палата, която не е открила никакви нарушения в спазването на финансовата дисциплина.

Проф. Драчев приключва своя последен мандат, тъй като е надхвърлил възрастта, в която може да заема тази длъжност, и започва истинска битка за неговото място. Засега не са ясни кандидатурите за поста му, документи се приемат до 20 декември, а изборът е насрочен за 15 януари. Явно вътрешните битки за поста са започнали много по-рано и са засегнали всички, смятат в НХА.

„Желанието ми е да завърша достойно мандата си – заяви проф. Драчев. – Ще се преборя с кризата, вече имаме планове как да изплатим заплатите на преподавателите и да покрием и останалите задължения.“

Очаква се скоро и среща с министър Горанов, за да бъдат предприети действия и от правителството за спасяването на НХА.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg