Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Националната художествена академия пред финансов крах

Парите може да не стигнат за заплати, възможно е битката за ректорския пост да е причината

Дефицитът в Художествената академия е около 800 хил. лв. Снимка: Площад Славейков - Националната художествена академия пред финансов крах

Дефицитът в Художествената академия е около 800 хил. лв. Снимка: Площад Славейков

Думите за гладния художник се оказват не просто фразеологизъм, а реалност днес, в края на второто десетилетие на XXI век. Преподавателите от Националната художествена академия са изправени пред реалната опасност да завършат годината без заплати. Бюджетът на НХА е изчерпан изцяло и вече втори месец възнаграждения не са изплащани.

Ректорът на НХА проф. Николай Драчев заяви пред „Площад Славейков“, че са осигурени поне парите за вода, ток и парно, така че учебните занятия не са застрашени. Очаква се последният транш от Министерство на финансите по годишния бюджет в размер на около 220 хил. лв., от който ще бъдат заделени някакви пари за фонд „Работна заплата“, но това няма да реши проблема изцяло. Налице е дефицит от около 800 хил. лв.

Проф. Драчев заяви, че научава за проблема едва сега. Надвисващият финансов крах над Академията не е бил споделен с него от счетоводството. Имало е намеци, но не и яснота за пълните размери на дефицита.

По тази причина управителното тяло на НХА не е предприело предварително действия, изпратено е било неангажиращо писмо до министъра на финансите с искане за евентуални гаранции при нужда. Отговорът е бил също така условен – след края на финансовата година, ако остане нещо, може да бъде допълнен бюджетът.

Америка за България

Реалността станала ясна преди няколко дни на академичен съвет. Тогава е била изнесена цялата информация, а това довело до паника дали могат да бъдат изплатени и студентските стипендии.

В крайна сметка според Григор Григоров, председател на Студентския съвет към НХА, проблем със стипендиите няма, платежните нареждания са внесени в банката и стипендиите се плащат. Някои студенти обаче проявяват немарливост при попълването на документите и има върнати нареждания заради сгрешени ЕГН.

И ректорът проф. Драчев, и председателят на Студентския съвет са склонни да мислят, че е възможно внезапно възникналата финансова криза да е свързана с избора на нов ректор на НХА през януари.

През последните 4 години – според твърденията и на двамата – в Националната художествена академия не е имало проблеми с парите от такъв мащаб. Провеждани са събития, плащани са наеми, сметки и заплати, без това да застраши висшето учебно заведение. Преди дни е завършил одитът на Сметната палата, която не е открила никакви нарушения в спазването на финансовата дисциплина.

Проф. Драчев приключва своя последен мандат, тъй като е надхвърлил възрастта, в която може да заема тази длъжност, и започва истинска битка за неговото място. Засега не са ясни кандидатурите за поста му, документи се приемат до 20 декември, а изборът е насрочен за 15 януари. Явно вътрешните битки за поста са започнали много по-рано и са засегнали всички, смятат в НХА.

„Желанието ми е да завърша достойно мандата си – заяви проф. Драчев. – Ще се преборя с кризата, вече имаме планове как да изплатим заплатите на преподавателите и да покрием и останалите задължения.“

Очаква се скоро и среща с министър Горанов, за да бъдат предприети действия и от правителството за спасяването на НХА.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3