VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Националната портретна галерия в Лондон на турне заради ремонт

Три години колекцията ще пътува из Великобритания

Над 1,5 млн. души са посетили Националната портретна галерия в Лондон в сезон 2018/2019. Снимка: Национална портретна галерия - Националната портретна галерия в Лондон на турне заради ремонт

Над 1,5 млн. души са посетили Националната портретна галерия в Лондон в сезон 2018/2019. Снимка: Национална портретна галерия

Националната портретна галерия в Лондон затваря за три години за мащабен ремонт на сградата. В същото време колекцията ще пътува из регионални галерии на Великобритания. Достъп до сградата няма да има от юни 2020-а до пролетта на 2023 г., съобщава Би Би Си.

Ремонтът се налага, за да бъде разширено изложбеното пространство и да реши проблема с всекидневния наплив от посетители – миналата година галерията е била разглеждана от над 1,5 млн. души. Част от плановете са да се разшири входът на сградата и да бъде отворено източното ѝ крило, в момента затворено за посетители. Ремонтните дейности ще струват 35,5 млн. паунда. Това е най-мащабният ремонт на сградата от откриването ѝ през 1896 г.

Загубата на Лондон ще бъде печалба за други, по-малки галерии, където портретите ще пътуват „през регионите на Великобритания от Корнуол до Единбург“, по думите на говорител на институцията. Галерията в Йорк ще подреди изложба със заемките през 2021-а, музеят „Холбърн“ в Бат ще покаже портрети на династията Тюдор през 2022 г. Заемки ще получат и Националният музей на Ливърпул, както и Шотландската национална портретна галерия в Единбург.

Да поемем на това пътешествие е уникална и важна глава от нашата история, за да предоставим преобразена Национална портретна галерия, която ще ни позволи да бъдем по-приветливи и ангажиращи към всички, за да изпълним ролята си на семеен албум на нацията. Ние сме удовлетворени, че имаме способността да си партнираме с организации във Великобритания и по света, за да споделим колекцията си с нови публики“, коментира Никълъс Кълинан, директор на галерията.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Той насърчи и други британски институции да се свържат с екипа на галерията, за да обсъдят евентуални заемки.

Пълното затваряне на галерия е необичайна стъпка, макар и не безпрецедентна. „Райксмузеум“ в Амстердам трябваше да затвори врати за три години за ремонт на стойност 318 млн. паунда, но той се проточи цели 10 години, припомня „Гардиън“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg