Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Националната портретна галерия в Лондон на турне заради ремонт

Три години колекцията ще пътува из Великобритания

Над 1,5 млн. души са посетили Националната портретна галерия в Лондон в сезон 2018/2019. Снимка: Национална портретна галерия - Националната портретна галерия в Лондон на турне заради ремонт

Над 1,5 млн. души са посетили Националната портретна галерия в Лондон в сезон 2018/2019. Снимка: Национална портретна галерия

Националната портретна галерия в Лондон затваря за три години за мащабен ремонт на сградата. В същото време колекцията ще пътува из регионални галерии на Великобритания. Достъп до сградата няма да има от юни 2020-а до пролетта на 2023 г., съобщава Би Би Си.

Ремонтът се налага, за да бъде разширено изложбеното пространство и да реши проблема с всекидневния наплив от посетители – миналата година галерията е била разглеждана от над 1,5 млн. души. Част от плановете са да се разшири входът на сградата и да бъде отворено източното ѝ крило, в момента затворено за посетители. Ремонтните дейности ще струват 35,5 млн. паунда. Това е най-мащабният ремонт на сградата от откриването ѝ през 1896 г.

Загубата на Лондон ще бъде печалба за други, по-малки галерии, където портретите ще пътуват „през регионите на Великобритания от Корнуол до Единбург“, по думите на говорител на институцията. Галерията в Йорк ще подреди изложба със заемките през 2021-а, музеят „Холбърн“ в Бат ще покаже портрети на династията Тюдор през 2022 г. Заемки ще получат и Националният музей на Ливърпул, както и Шотландската национална портретна галерия в Единбург.

Да поемем на това пътешествие е уникална и важна глава от нашата история, за да предоставим преобразена Национална портретна галерия, която ще ни позволи да бъдем по-приветливи и ангажиращи към всички, за да изпълним ролята си на семеен албум на нацията. Ние сме удовлетворени, че имаме способността да си партнираме с организации във Великобритания и по света, за да споделим колекцията си с нови публики“, коментира Никълъс Кълинан, директор на галерията.

Америка за България

Той насърчи и други британски институции да се свържат с екипа на галерията, за да обсъдят евентуални заемки.

Пълното затваряне на галерия е необичайна стъпка, макар и не безпрецедентна. „Райксмузеум“ в Амстердам трябваше да затвори врати за три години за ремонт на стойност 318 млн. паунда, но той се проточи цели 10 години, припомня „Гардиън“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах