Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Националната портретна галерия в Лондон на турне заради ремонт

Три години колекцията ще пътува из Великобритания

Над 1,5 млн. души са посетили Националната портретна галерия в Лондон в сезон 2018/2019. Снимка: Национална портретна галерия - Националната портретна галерия в Лондон на турне заради ремонт

Над 1,5 млн. души са посетили Националната портретна галерия в Лондон в сезон 2018/2019. Снимка: Национална портретна галерия

Националната портретна галерия в Лондон затваря за три години за мащабен ремонт на сградата. В същото време колекцията ще пътува из регионални галерии на Великобритания. Достъп до сградата няма да има от юни 2020-а до пролетта на 2023 г., съобщава Би Би Си.

Ремонтът се налага, за да бъде разширено изложбеното пространство и да реши проблема с всекидневния наплив от посетители – миналата година галерията е била разглеждана от над 1,5 млн. души. Част от плановете са да се разшири входът на сградата и да бъде отворено източното ѝ крило, в момента затворено за посетители. Ремонтните дейности ще струват 35,5 млн. паунда. Това е най-мащабният ремонт на сградата от откриването ѝ през 1896 г.

Загубата на Лондон ще бъде печалба за други, по-малки галерии, където портретите ще пътуват „през регионите на Великобритания от Корнуол до Единбург“, по думите на говорител на институцията. Галерията в Йорк ще подреди изложба със заемките през 2021-а, музеят „Холбърн“ в Бат ще покаже портрети на династията Тюдор през 2022 г. Заемки ще получат и Националният музей на Ливърпул, както и Шотландската национална портретна галерия в Единбург.

Да поемем на това пътешествие е уникална и важна глава от нашата история, за да предоставим преобразена Национална портретна галерия, която ще ни позволи да бъдем по-приветливи и ангажиращи към всички, за да изпълним ролята си на семеен албум на нацията. Ние сме удовлетворени, че имаме способността да си партнираме с организации във Великобритания и по света, за да споделим колекцията си с нови публики“, коментира Никълъс Кълинан, директор на галерията.

Той насърчи и други британски институции да се свържат с екипа на галерията, за да обсъдят евентуални заемки.

Пълното затваряне на галерия е необичайна стъпка, макар и не безпрецедентна. „Райксмузеум“ в Амстердам трябваше да затвори врати за три години за ремонт на стойност 318 млн. паунда, но той се проточи цели 10 години, припомня „Гардиън“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg