Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Националната портретна галерия в Лондон отказа дарение от £1 млн.

Дарителите са едно от най-богатите семейства в Америка, производители на обезболяващия медикамент „Оксиконтин“, причинил редица смъртни случаи

Отказът на Националната портретна галерия в Лондон да приеме сумата е удар срещу репутацията на семейството филантропи. Снимка: Национална портретна галерия - Националната портретна галерия в Лондон отказа дарение от £1 млн.

Отказът на Националната портретна галерия в Лондон да приеме сумата е удар срещу репутацията на семейството филантропи. Снимка: Национална портретна галерия

Дарение на стойност от 1 млн. паунда (€1,15 млн.) отказа Националната портретна галерия в Лондон заради репутацията на дарителите, предизвикали т. нар. опиоидна криза в САЩ от края на 90-те години. Това е първата голяма институция, която отказва доброволния акт на семейство Саклър. Според критиците на дарението, това е значима победа в битката за повече етика при финансиране на изкуството, пише „Гардиън“.

Решението бе прието като признание, че някои източници на доходи не могат да бъдат оправдани, а от галерията коментираха в съвместно изявление с представители на Саклър, че „заедно решихме към момента да се въздържим от дарението“.

Фамилия Саклър притежава „Пардю фарма“ – компанията, която в края на 90-те години започна производството на обезболяващото вещество „Оксиконтин“ (оксикодон). След редица смъртни случаи вследствие на свръхдоза с медикамента и няколко заведени дела, през 2007 г. компанията е призната за виновна и ѝ е наложена глоба от 34,5 млн. долара. И до днес компанията отрича да има вина. Но към януари 2019 г. 36 щата са завели нови дела срещу компанията по различни обвинения за неколегиални практики и търгуване на черния пазар.

Двете страни твърдят, че решението е по взаимно съгласие – и все пак отказът на галерията да приеме дарението се разглежда като удар срещу репутацията на семейството филантропи.

Сумата от 1 млн. паунда е предложена на галерията още през 2016 г., за да бъде използвана за ремонт на стойност от 35,5 млн. паунда. От тогава институцията се колебае дали да ги приеме.

Семейство Саклър е една от най-богатите фамилии в САЩ, уточнява Би Би Си. Братята Реймънд (починал през 2010 г.) и Мортимър (починал през 2017 г.) основават „Пардю фарма“ през 1952-а. Компанията значително забогатява, когато започва производството на медикамента „Оксиконтин“ през 1995 г. Собствеността на фирмата все още е изцяло притежание на фамилията – около 20 роднини си поделят акциите.

Вижте още: „ЛА СКАЛА“ ВРЪЩА €3 МЛН. НА САУДИТСКА АРАБИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90