VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Националният център на книгата вече чака романи

Кандидатстващите проекти трябва да са пред финал

Възможността за кандидатстване е отворена целогодишно, а резултатите на експертния съвет ще се обявяват веднъж на два месеца. Снимка: Румен Добрев - Националният център на книгата вече чака романи

Възможността за кандидатстване е отворена целогодишно, а резултатите на експертния съвет ще се обявяват веднъж на два месеца. Снимка: Румен Добрев

Националният център за книгата пусна в ход две програми за подпомагане на книгоиздаването – за българска книга и за преводи. Инциативите дават възможност на издателите от страната и чужбина да кандидатстват с издания на български автори и предоставят възможност за „отпечатване на качествени български художествени книги на дебютни и утвърдени автори“.

Издателите могат да се включат в програмите, ако имат отпечатани най-малко шест книги на български език и ако са подписали издателски договор с автора на предлаганата книга. Подпомаганият тираж може да е от 300 до 1200 екземпляра, с меки корици. Двайсет процента от тиража ще бъде собственост на Центъра.

Възможността за кандидатстване е отворена целогодишно, а резултатите на експертния съвет ще се обявяват веднъж на два месеца. Издателите могат да участват неограничен брой пъти – стига спечелен техен проект да не е в процес на реализация.

Формулярите, които вече са качени на сайта на НДК, се подават в хартиен и електронен формат (CD) в деловодството на НДК. Сред документите за подаване са бланката за кандидатстване, разписан бюджет на проекта, пълен текст на книгата във формат PDF, корицата на изданието, както и копие на договора с автора.

Кандидатурите се оценяват при изпълнение на следните критерии: спазени всички изисквания по формуляра, наличие на всички прикачени файлове, качество на текста на предложената книга, културна, литературна, художествена стойност, качествено изработена корица и добро графично оформление.

Комисията оценява също издателството и капацитета му да реализира предложения проект по най-добрия начин, неговата финансова и идейна ангажираност с проекта и стратегията му за разпространение и реклама.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС