Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Националният център за книгата с нов директор

Михаела Петрова поема поста, оглавяван досега от Светлозар Желев

Светлозар Желев, Михаела Петрова и Иржи Менцел на събитие на фестивала „Синелибри“ в средата на октомври. Снимки: „Перото“ - Националният център за книгата с нов директор

Светлозар Желев, Михаела Петрова и Иржи Менцел на събитие на фестивала „Синелибри“ в средата на октомври. Снимки: „Перото“

Националният център за книгата има нов шеф – Михаела Петрова. Новината потвърди пред „Площад Славейков“ директорът на Двореца на културата Мирослав Боршош, под чието ръководство функционира НКЦ. Досегашният директор на Центъра Светлозар Желев е поканен да се занимава с външни проекти.

Преди този пост Михаела Петрова бе главен продуцент в НДК. Сега поема Центъра за книгата, чиято основна дейност е издаването на български автори у нас и в чужбина. Благодарение на програма „Преводи“ например, в чужбина четат Ивайло Петров, Вера Мутафчиева, Милен Русков и др., а у нас с подкрепата на Центъра излязоха Валери Петров, Димитър Бояджиев, както и литературното списание „Съвременник“.

Мирослав Боршош представи новия директор на НКЦ Михаела Петрова в Литературен клуб „Перото“ в понеделник на премиерата на каталога „Съвременна българска проза 2016“. Изданието обобщава 28 книги от най-утвърдените имена в съвременната родна литература, излезли изминалата година. Томът е изцяло на английски език и бе представен на Панаира на книгата във Франкфурт (19-23 октомври).

Мирослав Боршош представя каталога

Мирослав Боршош представя каталога „Съвременна българска проза 2016“.

„Каталогът „Съвременна българска проза“ е добра модерна практика. Чрез него можем да излезем и навън и да покажем нашите творби и автори така, както сме свикнали да се представят страни, които ценят високо литературата си“, заяви Боршош.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Директорът на НДК изказа благодарността си към Светлозар Желев и увери, че книгоманът остава част от НДК и Центъра на книгата. А Желев заяви убедеността си в бъдещия успех на НЦК.

Светлозар Желев

Светлозар Желев

„Националният център за книгата е кауза за екипа на НДК – каза новият директор Михаела Петрова. – Поставили сме много добър фундамент за развитие и стъпвайки на него, ще продължим да правим още много добри неща за българските писатели и творци.“

Михаела Петрова

Михаела Петрова

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах