Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нацистите имали тайни бункери в джунглите на Аржентина

70 г. след края на Втората световна война планът им за бягство излезе наяве

Адолф Хитлер умира в последните дни на Втората световна война в бункер под Берлин. - Нацистите имали тайни бункери в джунглите на Аржентина

Адолф Хитлер умира в последните дни на Втората световна война в бункер под Берлин.

Нацистите са имали план Б за бягство в случай на поражение във Втората Световна война – в отдалечени тайни бункери в джунглите на Аржентина. Това твърдят археолози от университета в Буенос Айрес, които са се натъкнали на три масивни каменни постройки в Теу Куаре в северната част на страната, близо до границата с Парагвай, пише местният вестник „Кларин“.

В съоръженията археолозите са открили пет германски монети, сечени между 1938 и 1941 г. и фрагмент от порцеланово плато с надпис „Изработено в Германия“.

„Очевидно в хода на Втората световна война нацистите са имали таен проект да изградят убежища за лидерите си в случай на поражение – на непристъпни места в пустинята, в планините, на върхове или в сърцето на джунглата“, обяснява ръководителят на екипа Даниел Шавелсон.

В крайна сметка бункерът така и не станал необходим. След края на войната хиляди нацисти, както и хърватски и италиански фашисти, пристигат в Аржентина с благословията на президента Хуан Перон – държавен глава от 1946 до 1955 г. и после отново за кратко през 70-те.

През 1960 г. Адолф Айхман, главният организатор на Холокоста, бе заловен от израелски командоси от „Мосад“ в Буенос Айрес и екстрадиран за съдебен процес в Израел, след който бе осъден на смърт и екзекутиран. Множество други нацисти, сред които например Ерих Прибке, десетилетията наред живеят необезпокоявани в Аржентина.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg