Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Нацистки килим с втъкано еврейско злато се пази в Лувъра

Експонатът никога не е излаган публично

Килимът няма цветна снимка. Снимка: Лувър - Нацистки килим с втъкано еврейско злато се пази в Лувъра

Килимът няма цветна снимка. Снимка: Лувър

Килим за стена с ужасяваща история стои в хранилищата на Лувъра, съобщава „Арт Нюзпейпър“. Той е с размери 30 кв. м, на него са изтъкани хералдичен орел със свастика и инициалите на Адолф Хитлер. Под образа на орела е втъкан цитат от книгата на диктатора „Моята борба“: „Който иска да живее, трябва да се бори“. В килима е вплетена златна нишка с общо тегло 3,5 кг. Ясна е и годината на създаването му – 1942 г.

В малкото официални документи, свързани с тази вещ, никъде не е упоменат произходът на златото. Експертите обаче предполагат, че това е първото злато, иззето от еврейското население, когато е изпращано в гета и концлагери. Решението да бъдат избити евреите на Европа е взето от нацистите именно през януари 1942 г. Продължението на цитата на Хитлер, което не е втъкано, също е многозначително:

„…а който в този свят на вечна борба не иска да участва в боя, не заслужава правото да живее“.

От „Арт нюзпейпър“ разказват за пътя на нацистката реликва до Лувъра. За този килим не се е говорило в пресата след края на Втората световна война. Запазени са обаче следи в архивите на Франция и САЩ. Според тях през април 1949 г. килимът е пристигнал в сборния пункт на САЩ в Мюнхен, където са се събирали изнесените през войната ценности. Първоначално е отбелязано, че килимът е дело на парижката фабрика за тъканни изделия „Gobelins“. В пункта за ценности поискали експертиза и французойката Роз Валан успява да установи, че килимът е изтъкан във фабрика в Нимфенбург близо до Мюнхен. Решават да изпратят килима във Франция и на 9 юни 1949 г. той заминава от Мюнхен към Париж, за да бъде предаден за съхранение в Лувъра.

Кимилът не е зачислен като собственост на музея, а е класифициран като част от програмата „Възстановяване на националните музеи“ заедно с още 2 хиляди произведения, открити в Германия през 1945 г. Това са творби, които все още са с неизяснена първоначална собственост и поради това не могат да бъдат върнати. По правилата на програмата „Възстановяване на националните музеи“ всички музейни единици от нея трябва да бъдат достъпни за публиката. Но по обясними причини килимът никога не е бил излаган в експозиции и дори никога не са публикувани негови цветни снимки.

Теоретично германските власти могат да се опитат да върнат артефакта в Германия, но това досега не е поискано и едва ли ще се случи, смятат от „Арт нюзпейпър“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС