Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Нацистко съкровище дарено на музей

Картини на Пикасо, Матис и Шагал, заграбени някога от евреи, ще бъдат показани публично

Част от наследството на Гурлит, дарено музей в Берн. - Нацистко съкровище дарено на музей

Част от наследството на Гурлит, дарено музей в Берн.

Нацистко съкровище от произведения на изкуството ще бъде дарено на музей в Швейцария, постанови съд в Германия. Картините са били притежание на Корнелиус Гурлит, чийто баща е бил арт дилър в Хитлерова Германия, предава Би Би Си.

Синът починал преди близо три години и завещал работите на Музея за изящни изкуства в Берн, но негов наследник оспорил решението.

В колекцията има творби на Пабло Пикасо, Анри Матис и Марк Шагал. Смята се, че някои от платната са били отнети от своите собственици евреи.

Обжалването на завещанието е направено от братовчедка на Гурлит, Ута Вернер, която е предявила претенции към произведенията. Германски съд обаче е отхвърлил иска ѝ, след като е приел за неоспорими доказателствата, че Гурлит е бил с напълно ясно съзнание, вземайки решението си.

Засега плановете са колекцията да бъде показана публично догодина.

Музеят в Берн приветства съдебното решение, но и обяви, че няма да задържи всички картини, а само онези, които „най-вероятно не са били заграбени“. В изявление на института се посочва, че ще се работи в тясно сътрудничество с германските власти и с експерти от фондацията „Изгубеното германско изкуство“, за да се установи предисторията на всяко от произведенията и да се започне реституция, където това е възможно.

Гурлит е известен като отшелник, който е криел стотици творби в домовете си в Мюнхен и Залцбург. Неговият баща, Хилдебранд, като арт дилър на нацистите, е търгувал с произведения на изкуството, задигнати от евреите или конфискувани като „неморални“.

Когато през 2012 г. един от апартаментите на Гурлит е обискиран при данъчно разследване, са открити повече от 1400 произведения на изкуството. Някои от тях вече са върнати при предишните си собственици или техните наследници, а малък брой са продадени на търг.

Шест месеца преди да умре, Гурлит казва в интервю пред списание „Шпигел“:

„Не съм обичал нищо повече от картините ми в живота си“.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах