Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Нация, която бие учителите си, е обречена

Преподавателка в Севлиево бе нападната с юмруци от майка на второкласник пред всичките му съученици

Осмелих се да оповестя случая публично, защото това не е прецедент, пише нападнатата учителка Емилия Калоянова. Кадър: Нова телевизия - Нация, която бие учителите си, е обречена

Осмелих се да оповестя случая публично, защото това не е прецедент, пише нападнатата учителка Емилия Калоянова. Кадър: Нова телевизия

Учителка е била бита в час пред възпитаниците й. Звучи познато? Да, вдигнаха юмруци срещу учители за пореден път – при това в рамките на няколко месеца. Жертвата този път е преподавателката по английски език в СОУ „Васил Левски“ в Севлиево Емилия Калоянова. Няколко часа след като от МВР оповестиха случая, самата тя разказа случая с отворено писмо. В него обясни, че нация, която бие учителите си, е обречена.

Побоят се е случил около 10, 30 часа на 6 януари в час по английски на втори клас, става ясно от лаконичната полицейска сводка. Майката на един от учениците нахлула в стаята, вдигнала скандал и започнала да удря учителката по лицето и тялото.

По думите на Емилия Калоянова пред Нова телевизия, всичко се случило, защото не позволила на едно от децата да си тръгне от час, за да говори с майка си. Не повече от десет минути по-късно в класната стая нахлула майката на ученика и провокирала преподавателката с думи и жестове. Малко след това започнала да я налага, скубе и блъска. Децата, които за съжаление станали свидетел на случилото се, потвърждават грозната история…

Няколко часа след като случаят бе оповестен, Емилия Калоянова излезе с отворено писмо, публикувано в сайта sevlievo-online.com.

Представяме ви пълния му текст.

Уважаеми познати и непознати родители и колеги,

Нямам личен профил в социалните мрежи, затова използвам публичното пространство на sevlievo-online.com, за да благодаря на всички, които ме подкрепят в този труден за мен момент. Осмелих се да оповестя случая публично, защото това не е прецедент. През последните месеци сме свидетели на подобни инциденти с колеги и в други градове. Жалко, че колегите не са намерили духовни сили, за да ги направят обществено достояние.

Опасявам се, че нация, която посяга на учителите и лекарите от Спешна помощ по време на професионалните им дейности, е обречена. Особено ако 8-годишното бъдеще на тази нация става свидетел на подобни потресаващи сцени.

Обръщам се специално към родителите на децата от 2 „а“ клас на СОУ „Васил Левски“, защото като педагог аз загърбвам личните си болки и съм притеснена за преживения от децата шок. Убедена съм, че психологът на училището си е свършила блестящо задълженията и е намерила най-точните думи, с които да успокои децата. Но и вие, скъпи родители, потърсете най-адекватния начин да обясните на своите рожби, че онова, което виждат в обкръжаващото ги общество, невинаги е пример за поведение, защото те все по-често ще се срещат с подобна агресия и би трябвало да са подготвени за нея.

Благодаря за пожеланията за бързо оздравяване, макар че едва ли ще бъда скоро на професионалния си пост, защото по-сериозен от контузената ми и обездвижена ръка е проблемът с увредено зрение по време на инцидента. Предстои ми сериозно лечение и вероятно операция на окото, поради което ви моля да не се впечатлявате, ако ме срещате по улиците, а аз не ви забележа. Лекарите са категорични, че травмата на окото ми не позволява да се коригира зрението. Поне към момента.

С уважение към всички Вас и Вашите-наши деца:

Емилия Калоянова

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg