Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Нация в реставрация

Карикатура: Маргарита Янчева/Стършел - Нация в реставрация

Карикатура: Маргарита Янчева/Стършел

Един проект за учебник по история за 10. клас показа, че трийсет години вървим рачешката – не напред, а назад – към светлото минало. От цитираните в медиите пасажи от въпросния учебник става ясно, че в България през периода 1944-1989 се е строяло едно красиво, справедливо и благоденстващо общество. Период на трудов подем и бригадирско движение, на индустриализация, на културен разцвет… Страната се нарежда сред развитите страни, образованието и здравеопазването са безплатни, има социално равенство и всички ходят на море…

Към тая светла картина на светлото минало са добавени като лек грим някои сенки – имало някакви невинни жертви веднага след преврата на 9 септември, имало тук-там лагери и изселвания, нямало опозиция… Но народът живеел много добре, защото Тодор Живков мислел за него.

Това, най-общо казано, го пишело в проекта за учебник на изд. „Булвест” с авторки Искра Баева и Евгения Калинова. А нямало нищо за Живковото решение да ни прави 16-а съветска република, за Възродителния процес и насилствената смяна на имената на българските турци, за националната катастрофа, до която бе доведена България в края на 80-те. Не се говори за репресиите на ДС срещу инакомислещи, за забраната за пътувания, за липсата на свобода…

Ето това щяха да учат децата ни, ако не се беше вдигнал шум.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Министерството на образованието се задейства, навреме спря проекта на злополучния учебник и го върна за поправки и доработка. Засега реставрацията на миналото в главите на учениците се отлага – временно. До следващия учебник. Който съвсем скоро ще се появи и едва ли ще е по-различен от този – пак оценката за периода ще е замазана, а не категорична.

Уж има закон, приет от Народното събрание през 2000 г., с който комунистическият режим в България е обявен за престъпен, но на кого му пука – законът си остана пожелателен, нещо като декларация без правни последствия за онези, които го нарушават. Да сме чули, че някой е подведен под отговорност за пропаганда на комунистически идеи или за размахване на червени знамена и комунистически символи? То тогава трябва да бъде подведена цялата БСП – всяка година на Бузлуджа симпатизантите ѝ манифестират под портрети на Ленин, Сталин и Живков, под сърпове, чукове и червени байраци.

В другите бивши соцстрани отдавна си изясниха миналото, дадоха му оценка и вървят напред, а у нас какво правим? Замазваме с голямата баданарка. И реставрираме…

Друго в държавата може и да не върви, но реставрационните работи по миналото си вървят като по план. От петилетка на петилетка. Днес Живков ще се появи като благодетел в учебник, утре внучката му ще удари камбаните на „Знаме на мира” и ще рече колко е направено за децата от Незабравимата ѝ майка. Вестник ще припомни я за Цола Драгойчева, я за Борис Велчев – как мислели не за себе си, а за народа. Ще излезе книга от син на член на Политбюро, която пак ще разкаже колко чисти и безкористни са били политиците по онова време… Ще се появи мемоар на генерал от ДС, който ще опише ченгетата от службите като доблестни защитници на родината. А БНТ ще излъчи поредната Богомилрайнова шпионска драма-възхвала за разузнавача Емил Боев… Или пък „На всеки километър”…

А в небето ще литнат съветски самолети от миналото, под погледа на държавния ни глава-летец, в юбилейно авиошоу, за да си кажат зяпачите:

„Ех, какви самолети ни даваха навремето без пари, а сега трябва да вадим милиарди,за да ги купим!”…

Така си живеем в светлото минало и нямаме национална доктрина за бъдещето – защото сме нация в реставрация.


Източник: в. „Стършел“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3