Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Научно изследване: Влад Цепеш – Дракула е плачел с кървави сълзи

Страдал е от хемолакрия и цилиопатия

Генетично заболяване на Дракула е предизвиквало поликистоза на бъбреците и лицеви дефекти. Репродукция: Портрет на Влад Цепеш от XVI век/Уикипедия - Научно изследване: Влад Цепеш – Дракула е плачел с кървави сълзи

Генетично заболяване на Дракула е предизвиквало поликистоза на бъбреците и лицеви дефекти. Репродукция: Портрет на Влад Цепеш от XVI век/Уикипедия

Граф Влад Цепеш, известен като Дракула, е плачел със сълзи, смесени с кръв, показват изследвания на италиански и румънски учени, публикувани в авторитетното научно издание „Analytical chemistry“. Известният румънски владетел е страдал от специфично заболяване, твърдят химиците.

Те са анализирали три писма, написани от ръката на Влад III Басараб. По такива документи обикновено остават органични частици от кожата на автора им, който неизбежно придържа хартията и с пръсти, и с длани. За да извлекат материал за изследване, без да повредят историческите ръкописи, учените са покрили писмата с полимерно фолио от етиленвинилацетат. След това изследвали фолиото с помощта на масспектрометрия. По повърхността били открити следи, съдържащи повече от 500 пептида, 100 от които се оказали с човешки произход.

Писмата, върху които са работили учените. Снимка: Университет на Катания

Като изучили състава на тези пептиди и ги сравнили с маркери, съответстващи на различни болести, учените разбрали от какво може да е боледувал граф Дракула. Най-вероятно е имал възпалителни заболявания на дихателните пътища и кожата, а освен това е страдал от цилиопатия – генетично заболяване, предизвикващо поликистоза на бъбреците и лицеви дефекти.

Освен това Влад Цепеш е имал хемолакрия – болест, при която кръвта се смесва с течността в слъзните канали, което води до поява на кървави сълзи. Обикновено цветът им варира от бледорозово до тъмночервено.

Влад III Басараб, наричан още „Цепеш“ (разцепващ, побиващ на кол) и „Дракула“ (син на Дракона) е управлявал Влахия през XV век. И до днес славата му на защитник на родната земя от османците не угасва. Смята се, че е победил и убил 80 хиляди войници от османската армия, повечето от тях – побити на кол, откъдето идва и зловещото му прозвище. Дракула става популярен в световната култура, след като през 1897 г. писателят Брам Стокър пише едноименния си роман.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg