Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Научно списание атакувано, защото нарече жените „тела с вагина”

Изразът вероятно е използван, за да се избегнат обвинения в трансфобия, твърдят феминистки

Изречението на корицата, което провокира буря: „В исторически план физиологията и психологията на телата с вагина е била пренебрегвана“. - Научно списание атакувано, защото нарече жените „тела с вагина”

Изречението на корицата, което провокира буря: „В исторически план физиологията и психологията на телата с вагина е била пренебрегвана“.

Защитниците на политкоректната реч изпаднаха в сериозно противоречие, след като подложиха на критики научното списание „The Lancet“ заради корицата на последния му брой, става ясно от пост в Туитър, където е представена корицата.

Броят на изданието е посветен на табуто около менструацията. Анонсирана е статия, в която се разказва как изложбата в неотдавна закрития Музей на вагината в Лондон е помагала да се преодолява стигмата на тема менструация. На корицата е изведен цитат от статията:

„В исторически план физиологията и психологията на телата с вагина е била пренебрегвана“.

Последвала е буря от критики, в които преобладават обвинения към автора в ненавист към жените. Няколко сериозни учени вече са отказали да си сътрудничат с авторитетното списание. Феминистки заявяват, че по всяка вероятност авторът е искал да избегне обвинения в трансфобия (защото менструация имат не само жените, но и трансмъжете), но е избрал неудачното словосъчетание „тела с вагина”.

Неотдавна писателката Дж. К. Роулинг стана жертва на кенсъл културата заради точно обратното изказване. В свой пост в Туитър тя попита: „Хора, които менструират? Сигурна съм, че имаше някаква дума за такива. Може ли някой да ми помогне?“, намеквайки, че само жените могат да имат менструация. Тогава тя беше обвинена в трансфобия и стана център на ожесточен дебат по повод политкоректното говорене.

В случая с „The Lancet“ обаче обвиненията към списанието, които идват от същия „канселиращ“ кръг, са в обратната посока:

„Как може да използвате дехуманизиращия термин „тела с вагина“, когато има думи „жена“ и „женски“?“, пише потребителка в Туитър.

„Вие провалихте войната срещу стигматизацията на менструацията. Даже повече, вие задълбочихте омразата към жените, изтривайки думата „жена“. Под „тяло с вагина“ може да се разбират крави и кобили. Престанете да ни обезчовечавате!“, възмущава се друга.

„Наричате ли мъжете „тела с пениси“? Разбира се, че не. Използвате унизителни термини само по отношение на жените, защото ги мразите“, гласи посланието на трета.

Една от потребителките на Туитър настоява „The Lancet“ да се извинят за формулировката, като обръща внимание, че в статията се отдава предпочитание на трансхората.

„Писах до списанието да ме премахнат от списъка на рецензентите, да прекратят абонамента ми и никога да не ме търсят по никакъв повод“, пише в Туитър Дейвид Къртис, психиатър и почетен професор по генетика от Лондонския университетски колеж.

Екипът на „The Lancet“ все още не е коментирал случая.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах