Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Говорите ли висок валириански?

В университета Бъркли предлагат курс по езиците от „Игра на тронове“

Денерис Таргариен,  Родената в буря, Неизгоримата, Майка на драконите и дотракска халееси, наричана още Трошачката на окови - Говорите ли висок валириански?

Денерис Таргариен, Родената в буря, Неизгоримата, Майка на драконите и дотракска халееси, наричана още Трошачката на окови

Калифорнийският университет в Бъркли предлага шестседмичен летен курс по изкуствените езици, използвани в телевизионния сериал „Игра на тронове“ дотракийски и валириански, съобщава Би Би Си. Историите в сериала, заснет по фентъзи романите на романите на Джордж Мартин от поредицата „Песен за огън и лед“, се случват във въображаем свят, в много отношения сходен с историческото Средновековие. 

Вселената на Вестерос е населена с различни племена и народи, Мартин споменава и двата езика, но без да дава подробности за тяхната лексика и фонетика. За сериала върху езиците са разработени от лингвиста Дейвид Питърсън, възпитаник на Бъркли.

Пълното название на курса, който ще бъде четен в университета, е: „Лингвистиката в „Игра на тронове“ и изкуството на изобретяване на езици“. Според публикации в университетския вестник „Бъркли Нюз“, по време на курса студентите ще се концентрират над филологията и създаването на езиците, а не над фентъзи света на Вестерос.

Програмата на Питърсън е първият курс по дотракски език, който ще бъде четен пред студентите, но още от октомври 2014-а той може да бъде изучаван от учебник и онлайн курс, осигурени от издателство Living Language съвместно с HBO. Известно е, че в дотракския имат съществителните имат пет падежни форми, строг словоред и граматически значимо разделение на одушевените и неодушевени лексеми.

Университетският курс по дотракски и валириански езици не е единственият случай, в който сериозната наука проявява интерес към измисления свят на Вестерос. През 2015 г. във видео, заснето по поръчка на Американското химическо общество, ученият Райън Консел разкри химическата тайна на валирианската стомана – легендарния материал, от който древните майстори са ковали най-добрите мечове във Вестерос.

В края на 2016-а излезе и книга по темата, озаглавена доста подробно The Science of Game of Thrones: From the genetics of royal incest to the chemistry of death by molten gold – sifting fact from fantasy in the Seven Kingdoms (Науката в „Игра на тронове“: От генетиката на кралското кръвосмешение до химията на смъртта чрез разтопено злато – пресяване на фактите от фантазията в Седемте кралства). Интересуващите се от това издание обикновено купуват и още две книги – изследвания върху психологията и и философията в „Игра на тронове“.

Началото на следващия, седми сезон на „Игра на тронове“, е на 16 юли тази година. А финалният осми сезон ще бъде излъчен догодина. През 2015-та сериалът спечели 12 телевизионни награди „Еми“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg