Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Науката – новото бойно поле в културните войни

Каква научна литература четат американските либерали и консерватори

Различните научни интереси възпрепятстват постигането на консенсус. Снимка: Емил Георгиев - Науката – новото бойно поле в културните войни

Различните научни интереси възпрепятстват постигането на консенсус. Снимка: Емил Георгиев

Страстните разногласия относно климатичните промени, изследвания на стволови клетки и еволюцията предизвикват опасения, че науката се е превърнала в ново бойно поле в културните войни. Екип учени са установили, че американските либерални и консервативни политици предпочитат различни научни и научно-популярни книги. Изследването им е публикувано в списание „Нейчър Хюман Бихейвър“ (Nature Human Behaviour).

Оказва се, че либералните политици предпочитат книги по фундаментални науки – в частност физика, астрономия, зоология. Докато консерваторите активно търсят литература в по-приложни направления, към които авторите отнасят например криминология, медицина и геофизика.

Учените стигнали до тези изводи чрез проведен анализ на онлайн-продажби на няколко милиона екземпляра научни и научно-популярни издания в два от най-големите интернет магазини.

Експертите предполагат, че различията в предпочитаната научна литература определят сферата на интереси на либерали и консерватори. Колкото по-големи са този тип различия, отбелязват учените, толкова по-голяма е вероятността политиците от различните направления да имат трудности в договарянето и постигането на консенсус.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90