СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Навалица за Пикасо

Музеят бе открит след 5-годишен ремонт, скандали и уволнения

Откриването предизвика огромни опашки пред музея. - Навалица за Пикасо

Откриването предизвика огромни опашки пред музея.

Музеят на Пабло Пикасо отново е сред топ-дестинациите в Париж. Потокът от туристи се отприщи в събота, след официалното откриване в присъствието на френския президент Франсоа Оланд. Около 5000 творби на гениалния художник са наредени в имение от 17 век в квартал Маре. Музеят отвори врати след 5-годишен ремонт. 

Датата на откриването бе избрана, за да съвпадне с рождения ден на испанеца. Той е роден на 25 октомври 1881 г. в Малага, Испания, но прекарва по-голямата част от живота си във Франция до смъртта си през 1973 година. След кончината на Пикасо роднините му подариха личната му колекция на държавата вместо данъците, които дължаха върху наследството си.

Pikaso2

Френският президент Франсоа Оланд присъства на откриването. Из музея го разведе уволнената директорка Ан Балдасари.

Обновяването на музея премина през от многократни забавяния, вътрешни борби и противоречия. Ан Балдасари, директор на културния институт в продължение на девет години, бе уволнена през месец май след публични пререкания със служителите си и с бившия министър на културата на Франция Орели Филипети. Не помогнаха дори опитите на сина на Пикасо – Клод, да спре уволнението й.

„Ако министърът се дразни от г-жа Балдасари, аз съм подразнен от министъра!“, коментира Клод Пикасо.

В доклад до министър Филипети Балдасари бе описана като параноичка, склонна към ирационално поведение и „слаба връзка с действителността“. Повече от половината служители в института се включиха в подписка срещу нея, обвинявайки я в авторитаризъм и управленски методи, довели музея до „задънена улица“.

Въпреки уволнението си, Ан Балдасари присъства на откриването на музея и дори лично разведе президента Оланд из залите.

Новият директор на музея Лорен ле Бон

Новият директор на музея Лорен ле Бон, бивш директор на арт центъра „Попмиду“

Ремонтът струваше около 52 милиона евро. Изложбеното пространство сега е тройно повече, разположено на 5 етажа. Очакванията са музеят да бъде посещаван от около 1 млн. души годишно.

Част от наследниците на Пикасо бяха сред почетните гости на откриването.

Част от наследниците на Пикасо бяха сред почетните гости на откриването.

Имението, на чиито 5 етажа да разположени около 5000 творби на Пикасо.

Имението, на чиито 5 етажа са разположени около 5000 творби на Пикасо.

Събитието закръгля богата седмица за изкуствата в Европа. В понеделник президентът Оланд откри впечатляващия музей за съвременно изкуство на фондация „Луи Вюитон“ в Париж. Сградата е проектирана от архитекта Франк Гери и е плод на въображението на Бернар Арно, директорът и основател на корпорацията.

В ход е и панаирът за съвременно изкуство FIAC, сравнимо по мащаба си с „Арт Базел“ и „Фриз“в Лондон.

Също в събота Монетният двор в Париж се превърна в изложбен център, в който художникът от Лос Анджелис Пол Макарти откри инсталация във вид на шоколадова фабрика. Маккарти предизвиква разпалени спорове миналата седмица, когато представи на площад „Вандом“ в Париж гигантска зелена надуваема скулптура. Наречена е „Дървото“, но поради приликата си със секс играчка, творбата бе нападната от вандали.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg