Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Навън – единственото място, на което Серебренников не може да отиде

Режисьорът не може да напуска Москва, но в Авиньон играят негов спектакъл, посветен на китайския фотограф Рен Ханг

Новият спектакъл на Серебренников - „Навън“ - е за борбата, която води всеки артист: искаш уютен живот или живот с идеали? Снимка: Ира Полярная - Навън – единственото място, на което Серебренников не може да отиде

Новият спектакъл на Серебренников - „Навън“ - е за борбата, която води всеки артист: искаш уютен живот или живот с идеали? Снимка: Ира Полярная

Дори без да има позволение да напуска Москва, руският режисьор Кирил Серебренников пак успява ярко да присъства на културната сцена в Западна Европа – малък театър в близост до Авиньон, Франция, ще покаже постановката му „Навън“.

„Навън“ е антиутопия – мъж крачи из апартамент, получава видения, провежда разговори с невидими хора, докато здравеняци с униформи на ФСБ не нахлуват в жилището, за да го разпитат. Човекът се взира в далечината, а лицето му е осветено от голяма червена звезда – като онази от Кремъл. В една от последните сцени на спектакъла героят опитва да счупи прозореца и да скочи навън, разказва накратко сюжета на представлението „Гардиън“. След края на постановката актьорският състав излиза на сцената с бели тениски с надпис „Освободете Кирил“.

Създателят на този спектакъл бе арестуван през август 2017 г. по фалшиви обвинения, отбелязва британското издание. Серебренников доскоро бе държан под домашен арест в условия силно наподобяващи тези, разиграни на сцената. Режисьорът все още няма право да напуска руската столица, затова журналистът Андрю Диксън провежда разговор с него по телефона.

Серебренников отказва да говори за политика и вместо това обсъжда театъра. Казва, че „Навън“ е „базирана на собствените му фантазии“, но въпреки това той не се разпознава с главния герой. Вместо това го определя като „събирателна личност“.

Фантастико

Преди седем години Серебренников имаше всичко – бе обичан от критици и артисти и бе знаменитост на руската авангардна и пънк сцена. Изглеждаше твърде високо за политическите игри, пише Диксън. През 2012 г. е поканен за директор на Център „Гогол“, намиращ се в един от по-неразвитите квартали на Москва. Той обаче успява да превърне мястото в сцена на експерименталната драма, да привлече тълпи млади зрители и артисти и да предизвика ласкави ревюта, отчасти заради таланта си да се закача с Путин и управляващия елит в постановките си.

Но след анексирането на Крим през 2014 г., властта в Русия става по-авторитарна, отбелязва журналистът. Център „Гогол“ губи държавното финансиране, а трима негови служители са арестувани. Серебренников бе обвинен в злоупотреба със 133 млн. рубли държавни пари, за което го грозят 10 години затвор. След това истината вече е неясна и отстъпва място на редица конспиративни теории – режисьорът е започнал да става твърде влиятелен, режисьорът е засегнал нечий специфичен интерес, режисьорът е започнал твърде явно и твърде грубо да се шегува с властта…

Но дори под домашен арест, той не спира да твори – така създаде последния си филм „Лято“ за съветския музикант Виктор Цой, който имаше премиера в Кан, а по-късно бе прожектиран и у нас. Преди това, през 2016 г., завърши филма „Ученикът“ – за тийнейджър, който се поддава на православен фанатизъм. Междувременно режисира няколко опери в Цюрих и Хамбург, като му изпращат репетициите на запис на флашка. Забележките си по продукцията той връща по същия начин, доверявайки се на адвоката си.

Идеята за „Навън“ се ражда преди няколко години, когато режисьорът се натъква на фотографии на съвременния китайски артист Рен Ханг. Подобно на Серебренников, и Ханг има проблеми с властта. Самоук, забавен, хомосексуален и познат с „полу-порнографските“ си снимки на негови приятели (гола жена, прегърнала лебед; мъж, уриниращ срещу кактус), неговата слава идва през 2010 г.  Неведнъж е арестуван от китайските власти.

Бях запленен от таланта му – казва Серебренников. – Виждаш го във всеки кадър.

Вижте още: ФОТОГРАФЪТ РЕН ХАНГ СЛОЖИ КРАЙ НА ЖИВОТА СИ

Двамата си уреждат среща. Но през февруари 2017 г. Ханг се самоубива, скачайки от прозорец в Пекин. Шест месеца по-късно Серебренников вече няма право да напуска собствения си апартамент. През май, когато съдът отменя мярката „домашен арест“, той вече е готов със сценария по живота на Рен, писан съвместно с двама колеги. Работата с актьорите започва непосредствено след освобождаването му, като това е първото му представление, което режисира на живо за последните 18 месеца.

Изпълнена с музика и осветена от сценични картини с пронизваща красота, „Навън“ е нещо между трескав сън, тревожен пристъп и дело на жестока креативна съпротива. Все едно Серебренников е обърнал огледалото към себе си“, пише Андрю Диксън за британския вестник.

Мисля, че е за красотата – коментира Один Байрон, който влиза в главната роля в постановката. – И за това, че красотата е единственото нещо, което е от значение. Става дума за борбата, която води всеки артист: искаш уютен живот или живот с идеали?

Заглавието „Навън“ е връзката между Рен и Серебренников – и двамата мъже са превърнати в аутсайдери, но именно навън е единственото място, където режисьорът не може да отиде.

Беше време, в което не можех да говоря с никого – споделя руснакът. – След това се освободих в пиесата, така да се каже.

Попитан какво иска да каже с постановката, Серебренников казва, че иска да остави произведението да говори само за себе си:

Една от най-зловещите тенденции на съвременния свят е за опростяване. Сложността днес е акт на съпротива“.

Какво предстои за режисьора от тук насетне? Делото му бе отложено за пореден път, за да има време разследването да прегледа отново доказателствата. Възможно е това да са добри новини, но не е сигурно. Надеждата е, че Серебренников ще получи обратно паспорта си до септември, когато Център „Гогол“ (където той все още е директор) отива в Тел Авив.

„Навън“ ще се играе днес, на 23 юли, в Авиньон.

Всичко по темата АРЕСТ НА РУСКИ ТЕАТРАЛЕН РЕЖИСЬОР

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах