VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наводненията във Франция затвориха Лувъра и д’Орсе

Пренасят безценни шедьоври към високи етажи, за да ги спасят от преливащата Сена

Туристи пред Лувъра научават, че той е затворен, за да бъдат предпазени творбите на ниските му етажи. Снимка: БГНЕС/ЕПА - Наводненията във Франция затвориха Лувъра и д’Орсе

Туристи пред Лувъра научават, че той е затворен, за да бъдат предпазени творбите на ниските му етажи. Снимка: БГНЕС/ЕПА

Два от най-известните музеи в света – Лувърът и д’Орсе в Париж са били затворени, за да предпазят експонатите си, след като се очаква река Сена да достигне нива от до 6 метра. Институтите дори са местили творби към по-високи етажи като предпазна мярка. „Мона Лиза“ на Да Винчи обаче не е засегната от това – тя се намира най-високото ниво на Лувъра, предава Би Би Си.

На уебсайта си „д’Орсе“ съобщава, че ще е затворен най-малко до понеделник. От Лувъра обаче не посочват конкретни дати. Там само заявяват, че ще бъде затворено на 3 юни, за да се осигури защита на работите в зоните, застрашени от наводнение.

Разположението на Лувъра и д'Орсе според река Сена. Илюстрация: Би Би Си

Разположението на Лувъра и д’Орсе според река Сена. Илюстрация: Би Би Си

Прогнозата за уикенда е дъждовете в Европа да продължават – от Франция до Украйна. В последната седмица жертвите на наводненията са най-малко 11 души. Хиляди пък бяха принудени да напуснат домовете си. Освен Франция, засегнати са още Германия, Белгия, Австрия, Холандия и Полша.

Музеят д'Орсе се намира на самия бряг на Сена. Снимка: БГНЕС/ЕПА

Музеят д’Орсе се намира на самия бряг на Сена. Снимка: БГНЕС/ЕПА

Пред Би Би си изпълнителният директор на „Йорвик Викинг Център“ в Йорк, Дейвид Дженингс коментира, че всеки музей има план в случай на природно бедствие. Институтът бе затворен през декември миналата година, след като река Фос преля.

„За нас, а както е в момента и при Лувъра, зависи от това каква информация е дадена и какъв е времевият отрязък, който имаш преди бедствието да настъпи – казва Дженингс. – Първото нещо е предпазим посетителите и персонала. След това най-важното е защитаването на колекцията.“

Той разказва и че музеят под негово ръководство е бил затворен веднага щом е бил видян риск от наводнение. Незабавно е започнало и пренасяне на артефакти от приземния етаж към по-сигурно място.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90