Наводнението във Венеция затвори преждевременно Биеналето

Очаква се до петък високите води да продължат да завземат части от града

Площад „Сан Марко“ се наводнява почти всяка година, тъй като се намира в една от най-ниските точки на Венеция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Наводнението във Венеция затвори преждевременно Биеналето

Площад „Сан Марко“ се наводнява почти всяка година, тъй като се намира в една от най-ниските точки на Венеция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецианското биенале затвори 10 дни по-рано, вследствие от наводненията в града. Арт изложението трябваше да бъде закрито на 24 ноември, но тази седмица Венеция преживява най-голямото наводнение от 50 години насам. Високите води, придошли в Града на каналите, отнеха живота на двама души, кметът Луиджи Бруняро обяви бедствено положение, а очакванията са, че ситуацията ще продължи до петък, отбелязва сайтът artsy.net.

Към момента не се знае какво е състоянието на произведенията на изкуството, представени на Биналето. Наводненията предизвикаха няколко пожара, включително в галерията за модерно изкуство„Ca’Pesaro“. От ръководството съобщават, че колекцията им не е засегната. Галерията на Пеги Гугенхайм също е затворена за посетители, както и двете изложбени зали на колекционера Франсоа Пино. На 13 ноември не бе отворен за посещения и българският павилион на биеналето.

Водите заляха улички и площади, като в най-високата си точка достигнаха 1,87 м вечерта на 12 ноември. Централният площад „Сан Марко“ потъна под близо метър вода, 80% от града е засегнат от тежките сезонни климатични условия. Базиликата „Сан Марко“ бе наводнена за четвърти път през последните 20 г. Последно храмът пострада през есента на 2018 г., когато щетите бяха изчислени на 2,2 млн. евро. В Туитър Бруняро съобщи, че щетите от високите води тази година ще възлязат на милиони евро.

Вижте още: ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ ЗАРАДИ ВИСОКИТЕ ВОДИ (СНИМКИ)

Четенето е безопасно за вашето здраве

Това е второто най-лошо наводнение във Венеция, след като през 1966 г. нивото на водата достига рекордните 1,94 м над морското равнище. Очаква се, че на 14 ноември нивото ще стигне 1,3 м. Кметът на града обвини за ситуацията климатичните промени, но гражданите виждат по-прозаичен проблем: липсата на три бариери, които да ограждат острова – те трябваше да са готови още през 2011 г., но и до днес стоят недовършени след множество отлагания на сроковете, скандали и липса на финансиране.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg