СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Наводнения в Австралия с крокодили по улиците (снимки)

Спасители евакуират хората в щата Куинсланд с лодки, хеликоптери и и военна техника

Улиците на австралийския град Таунсвил са се превърнали във водни канали след проливните дъждове от последните дни. Властите предупреждават жителите да се пазят от крокодили и змии, доплували от близките водоеми. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Наводнения в Австралия с крокодили по улиците (снимки)

Улиците на австралийския град Таунсвил са се превърнали във водни канали след проливните дъждове от последните дни. Властите предупреждават жителите да се пазят от крокодили и змии, доплували от близките водоеми. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 1100 души са били евакуирани в Австралия след наводненията, описани като „веднъж на сто години“, в северната част на щата Куинсланд. Започнали миналата седмица, пикът на големите дъждове бе в неделя, но синоптиците очакват валежите да продължат.

През последната седмица в град Таунсвил дъждовете са били 20 пъти над обичайното за този период от годината. Армията и гражданска защита са получили над хиляда сигнала за помощ, за евакуацията на хората се използват лодки, хеликоптери и военна техника.

Местните власти предупреждават гражданите да се пазят от влечуги в придошлите води. Снимки на крокодили вече се появиха в социалните мрежи, според спасителите хората трябва се оглеждат и за водни змии. Каналите също преливат и по улиците може да плават и фекалии.

Северните части на щата Куинсланд са с тропически климат и от декември до април са в сезона на мусоните. Подобни тежки условия като сегашните обаче са изключителна рядкост. Други части на страната са подложени на голяма суша. Януари 2019-а бе отчетен като най-горещия месец в историята на Австралия с температури от 47,7 градуса – рекорд, който още същия месец бе „подобрен“ на 49,5 градуса.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg