Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Наздравици за светия пияница в „Одеон”

Шедьовърът на Йозеф Рот събра почитатели на киното и литературата на чаша с любимото питие на неговия герой

Рутгер Хауер в сцена от филма на Ермано Олми „Легенда за светия пияница“, 1988 г. - Наздравици за светия пияница в „Одеон”

Рутгер Хауер в сцена от филма на Ермано Олми „Легенда за светия пияница“, 1988 г.

Киното и литературата се срещнаха на чаша перно в „Одеон” в чест на австрийския писател Йозеф Рот и новелата му „Легенда за светия пияница”. По нея италианецът Ермано Олми снима филм и печели наградите „Златен лъв” и „Давид на Донатело”, а преводачката Ана Димова прави литературната творба достояние на българските читатели.

В четвъртък вечерта кино „Одеон” предложи две в едно – премиера на сборника с разкази и новели „Легенда за светия пияница”, издаден от „Лист”, и прожекция на филма. Събитието беше полято с любимото питие на главния герой в книгата.

„Във филма обаче той пие червено вино”, уточни преди прожекцията преводачката Ана Димова.

Главният редактор на „Лист“ Гергана Димитрова и преводачката проф. Ана Димова (вдясно). Снимка: Емил Л. Георгиев

Проф. Димова, която е сред най-изтъкнатите германисти в света, разказа историята на написването на новелата и припомни, че авторът ѝ Йозеф Рот става жертва на самоубийствено пиянство.

Самата тя също беше подложена на изпитание – миналата година стана ясно, че един езиковед плагиатства преводите ѝ на Йозеф Рот, издадени за първи път през 1986 г.

„Все повече се размиват границата между противоположни понятия като добро и зло, правилно и неправилно. Плагиатството е крайно неправилно и трябва да го заявим. Правилното е плагиатът да бъде забравен”, отбеляза главният редактор на „Лист” Гергана Димитрова.

Домакинът на събитието, кинокритикът Владимир Трифонов, сподели, че се е запознал с Ермано Олми двадесет години след като режисьорът печели „Златен лъв” за „Легенда за светия пияница” – срещата им е била през 2008 г., когато Олми бе удостоен с наградата за цялостно творчество във Венеция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах