Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

NBC: На лов за мигранти в Странджа (видео)

Национално опълчение „Шипка“ излиза по турската граница с ножове, щикове и брадви. Води ги старшина от запаса

Николай Иванов от Българско национално опълчение „Шипка“ на лов за бежанци - NBC: На лов за мигранти в Странджа (видео)

Николай Иванов от Българско национално опълчение „Шипка“ на лов за бежанци

Доброволните отряди, които обикалят около южната ни граница и отблъскват нелегални мигранти, събудиха интереса и на големите американски медии. Както знаем от президента Тръмп, Америка също има проблем по южната си граница (въпреки че от другата й страна живеят предимно католици) и е обещал да я прегради със стена. Но когато американската общественост се запознае с българския опит, може би ще види, че наръч свински опашки излиза много по-евтино от всяка стена.

Ето  какво е видял в района на Странджа кореспондентът на NBC News Мак Уилям Бишоп:

Фигури в камуфлажни облекла и скиорски маски се събират в рибарска хижа. Много от тях са въоръжени с дълги ножове, щикове и брадви. Над 35 мъже и жени излизат на лов в Странджа, гориста планинска верига на границата на България с Турция. Мигрантите, които се опитват да преминат в Европа, са тяхната плячка.

Нашивки по нередовните им униформи – герб с озъбена вълча глава, оградена от текст на кирилица – „БНО Шипка“ ги идентифицира като членове на българското Национално опълчение „Шипка“. Членовете на паравоенната организация се строяват, докато техният водач, Владимир Русев, говори. Бивш полковник, който казва, че се е борил в Чечня като доброволец редом с руснаците (бел. ред. – Владимир Русев е старшина от запаса), Русев декларира подкрепата си за човека, на когото тук се възхищават: президента Доналд Тръмп.

ЦРУ се опитва да провали Тръмп – каза Русев, стегнат 58-годишен мъж с кокетни мустаци и късо подстригана коса. – Те искат да го унищожат. Ние му предлагаме нашата подкрепа.

Твърдата позиция на Тръмп спрямо имиграцията и острите му критики към исляма са намерили своите почитатели тук.

Повечето членове на БНО „Шипка“ са приятелски настроени, любезни и открити. Но уебсайтът на организацията предлага по-различно послание: видеоклипове, изпълнени с огнестрелни оръжия и военно обучение, както и декларации, че Европа трябва да бъде защитавана срещу исляма.

Русев твърди, че БНО има 50 хиляди членове, но NBC News няма как да провери броя им.

Аз не съм националист или нещо подобно. Аз съм просто патриот – казва Николай Иванов, 34-годишен, един от основателите на групата през 2014 г. – Много от тези мигранти не са само хора, които се опитват да избягат от войната. Те са на възраст от 17 до 35 г., в добра физическа форма и са обучени. Проблемът не е, че са мюсюлмани. Проблемът е, че са от различна цивилизация. Те не мислят като нас, те имат напълно различни разбирания за живота, за всичко.

Групата е критикувана от защитници на правата на човека, но в България не е трудно да се намерят хора, които са съгласни с възгледите на Иванов. Ръководителят на граничната полиция в страната похвали националистическа група доброволци за прихващане на мигранти през миналия април.

Ръждивият пояс на Балканите

България заема място, където се срещат няколко свята. Ако гледаме на изток, този православен кръстопът е в традиционен съюз с Русия. На юг е Турция, някога дом на Османската империя, владяла векове наред региона. Европейският съюз с либералните ценности и обещания за богатство, е на запад. От края на Студената война насам България е твърдо ориентирана към Запада – присъединява се към НАТО през 2004 г. и към ЕС през 2007-а. Но бързото нарастване на жизнения стандарт за седемте милиона граждани е в застой от времето на финансовата криза от 2007-2008-а. Сега, средният годишен доход е около $7000 – най-ниският в ЕС.

В съветската епоха тежката промишленост и химическите производства доминират икономиката. Днес изоставени фабрики замърсяват пейзажа с полуразрушените си комини и обезлюдени села. И след всичко това България се превърна в основен сухопътен маршрут, докато Европа се бори с мигрантската криза по границите си с Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.

Според „Юростат“ 20 165 души са поискали убежище в България през 2015-а, последната година, за която има твърди данни. Това е много малка част от онези около 1,2 милиона, подали молби за убежище в ЕС същата година, повече от 3/4 от които са от преобладаващо мюсюлмански страни.

Въпреки че само шепа мигранти са склонни да се заселят в България, тревогата от новодошлите резонира в една страна, владяна векове от османските турци. Иванов смята, че бежанската криза е част от план, в който бойци на Ислямска държава ще се промъкнат в страната и ще нападнат. След това съседна Турция ще разположи войски в България под егидата на НАТО и така ще си възстанови част от изгубената Османска империя.

Подобни конспиративни теории изобилстват сред членовете БНО „Шипка“, за някои от които е важно да говорят руски. Тяхната привързаност към Москва е може би разбираема в контекста на злощастната история на България с нейната мюсюлманска съседка. Името „Шипка“, в края на краищата, идва от мястото на битка, в която Руско-български сили са победили османските турци през 1877 г.

Поради слабата икономика и статута на България извън границите Шенгенското пространство, повечето мигранти се насочват към Гърция като врата към по-развитите страни на запад. Така че „ситуацията с бежанците тук не е толкова сериозна“, казва Красимир Кънев, основател на групата за правата на човека към Български хелзинкски комитет.

„България е транзитна страна, бежанците искат да отидат в други страни от ЕС“, обяснява Кънев.

Въпреки това в България са регистрирани 31 281 новопристигнали през 2015 г., което представлява 89,3% от всички влезли по суша в ЕС за същата година, се казва в доклад от Радослав Стаменков, ръководител на българската служба в Международната организация по миграция. „Миграционният шок“, който започна през 2013 г., създаде социално напрежение „в една страна, която има много ограничен опит в приема на мигранти“, пише Стаменков.

Кънев вижда БНО „Шипка“ и други подобни групи в най-добрия случай като националисти-ксенофоби, а в  най-лошия – като расисти екстремисти, готови на насилие.

През октомври 2015 г. афганистански мигрант е бил застрелян и убит при опит да премине в България. През ноември 2016-а протести на местните жители заради слухове за болести доведоха до бунтове и временно затваряне на най-големия бежански лагер в страната (бел. ред. – в Харманли).

Има текущи наказателни производства срещу редица от тези групи – заяви Кънев. –  Български доброволци са задържали мигранти и са ги вързвали, понякога били и унижавали, преди да ги принудят да се върнат обратно през границата.

Българският министър на вътрешните работи (бел. ред. – не е посочено името на министъра) не отговори на въпрос за позицията му по отношение групите от доброволци.

Шеги и цигари

Обратно в горите на Странджа, БНО „Шипка“ се готвят да патрулират. В хапещия студ и заснежената земя, това не е най-силният сезон за бежанци, преминаващи от Турция. Някои все пак опитват. След поредица от кратки речи на лидерите, гтрупата се насочва към границата. Но присъствието на много хора в скиорски маски и военни облекла с нашивки на пътя привлича вниманието на местните власти.

Двама гранични полицаи, придружени от няколко войници, въоръжени с автомати и в кола 4Х4, ги спират и искат обяснение. Изглеждат по-малко загрижени, отколкото объркани. Повечето членове на БНО „Шипка“ носят български военни униформи от собственото си минало, така че групите се сливат и обменят шеги и цигари. Само пушките сочат кой е войник на служба и кой доброволец. Властите изглеждат несигурни как да реагират в този случай – особено в присъствието на журналисти.

Водачът на групата информира журналистите, че полицаите са ги оставили да продължат, но тренировката е завършила и сега добровобците ще се върнат в рибарската хижа. Докато групата потегля обратно, полициите ги следват и викат подкрепление.

Никой не  е задържан или разпитан, но полицаите още са тук. Необезсърчени, членовете на БНО „Шипка“ записват видеопослание до Тръмп. Свалят камуфлажните си дрехи и се промъкват край полицаите на пътя към хижата.

На въпроса страхува ли се, че България ще загуби своята идентичност, Иванов кима утвърдително.

Ако скоро не направим нещо – казва той, – не само България, но и цяла Европа [ще загуби идентичност].“

БНО „Шипка“ не уловиха никакви мигранти този път. Но смятат да продължат да търсят.


Бел. ред.: Заглавието е на „Площад Славейков“, оригиналното е „Български доброволци възпират мигранти по турската граница“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90