Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК: Ана Каренина, съдбата на Вронски

Предстоящите събития в Двореца на културата от 9 до 15 октомври

Филмът „Ана Каренина. Съдбата на Вронски“ на Карен Шахназаров ще бъде показан на 14 октомври от 19 часа в зала 1, като част от кино-литературния фестивал CineLibri.  - НДК: Ана Каренина, съдбата на Вронски

Филмът „Ана Каренина. Съдбата на Вронски“ на Карен Шахназаров ще бъде показан на 14 октомври от 19 часа в зала 1, като част от кино-литературния фестивал CineLibri.

Предстоящи събития в НДК
(9-15 октомври)

9 октомври (понеделник)

„Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, книга на писателката Дора Прангаджийска, ще бъде представена в понеделник (9 октомври) от 18:30 в клуб „Перото“. За първи път български психотерапевт пише за осиновяването не просто като специалист, а като лично изживял процеса. „Благодаря ти, мамо!” е съчетание от професионални съвети и емоционални лични истории на осиновени, осиновители и биологични родители. В изданието са включени интервюта на Бела Чолакова.

От 20 часа в зала 1 ще бъде изнесен спектакълът „Сема“.

10 октомври (вторник)

На 10 октомври в зала 1 от 19 часа ще се състои официалната премиера на новия филм на Илиян Джевелеков „Вездесъщият“. Изпълнители на главните роли са Велислав Павлов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Тони Минасян, Анастасия Лютова, Михаил Мутафов, Борис Луканов, Ирмена Чичикова, Георги Стайков, Валери Рангелов, Мария Славчева.

Вижте още: БИГ БРАДЪР СЪЩО БИЛ ЖЕРТВА…

11 октомври (сряда)

Третото издание на CineLibri стартира на 11 октомври от 19 часа в зала 1 на НДК. Откриването ще бъде с премиерна прожекция на новия филм на Роман Полански „По действителен случай”, адаптация на едноименния роман на Делфин дьо Виган. Копродукция на Франция, Белгия и Полша, филмът е зрелищен и провокативен психологически трилър по сценарий на Оливие Асайас и Роман Полански и с участието на Еманюел Сене, Ева Грийн и Венсан Перес.

Вижте още: ДЕМОНИЧНОТО ОБСЕБВАНЕ, ВДЪХНОВИЛО ПОЛАНСКИ

12 октомври (четвъртък)

След успеха в Лондонския Уест Енд на сцената на театър Leicester Square, The Simon and Garfunkel Story (Историята на Саймън и Гарфънкъл) е сред най-успешните мюзикално-пътуващо шоута в света в последните месеци. Спектакълът е в чест на живота и кариерата на фолк/рок сензациите Пол Саймън и Арт Гарфънкъл. С участието на Чарлз Картър в ролята на Гарфънкъл и Сам О’Ханлън като Саймън, The Simon and Garfunkel Story отвежда назад през 60-те години на миналият век в грууви времената – 12 октомври (четвъртък) от 20 часа в зала 1 на НДК.

HYSTER – спектакъл на режисьора Младен Алексиев, е едно от заглавията в програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Можете да го гледате на 12 октомври (четвъртък) от 19:30 часа. HYSTER е спектакъл, чието заглавие и последователност на епизодите се решава от алгоритъм в деня на всяко негово представяне пред публика; постоянен процес, чиято определяща база е зависима от 40 думи и словосъчетания. Този „списък на тревогите“ получава своя рейтинг в Google News преди всяко изиграване и по този начин определя последователността на сцените. Поради това е малко вероятно структурата на едно представление напълно да повтори тази на предишното.

13 октомври (петък)

Книгата на Иван Хаджийски – „От къде започнахме ние. Три неизвестни текста“ ще бъде представена в петък (13 октомври) от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

14 октомври (събота)

Филмът „Ана Каренина. Съдбата на Вронски“ на режисьора Карен Шахназаров ще може да гледате на 14 октомври от 19 часа в зала 1, като част от кино-литературния фестивал CineLibri. Преди него ще се състои официалната церемония по обявяване на победителя от конкурсната програма и връчване на наградата.

Нейно Величество Тенджерата под Налягане и ДНК представят „ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард“ – 14 октомври, 19:30 часа, ДНК. Спектакълът напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността. Идеята за спектакъла е на актьора Александър Митрев и режисьорката Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга „Моите награди“ и пиесите „Мъртвец“, „Мач“, „Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg