Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК: Безбог, но с Ела Фицджералд

Събитията в Двореца на културата от 15 до 21 май

На 17 май с голям концерт в зала 1 на НДК певицата Пати Остин ще представи концерта „100 години Ела Фицджералд“, с песни от репертоара на първата дама на американския джаз. - НДК: Безбог, но с Ела Фицджералд

На 17 май с голям концерт в зала 1 на НДК певицата Пати Остин ще представи концерта „100 години Ела Фицджералд“, с песни от репертоара на първата дама на американския джаз.

Предстоящи събития в НДК
(15-21 май)

15 май (понеделник)

„Роберта балет“ изнасят концерт на 15 май от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

Литературна вечер под надслов: „Ицко Финци. Собствена проза. На рояла – авторът“, ще се проведе в клуб „Перото“ от 19:00 часа.

Вижте още: ИЦХАК ФИНЦИ: СВИРЯ ОСВОБОДЕН ОТ САМОКРОНТРОЛ

16 май (вторник)

„Добрите, лошите и грозните“ от Благой Иванов – сборник със статии и ревюта на тема жанрово кино с акцент върху екранното зрелище и филмовите чудовища ще бъде представен на 16 май (вторник) от 19:00 часа в клуб „Перото“.

„Райски места“
Кевин Джийн (Франция)
16 май | вторник | 19:30 ч.

концепция: Кевин Джийн

хореография и изпълнение: Лори Джордано, Кевин Джийн, Бастиан Льофевр

Танцовото трио „Райски места“ достига до необичайно и хипнотично движение на тялото. То сякаш протича в забавянето, отлагането и изучаването на въздействието на гравитацията и тежестта, създавайки едно друго време и пространство. Изпълнителите откриват свобода на движението, която преобразява заобикалящата среда и предлага друг вид взаимодействие, адаптиране и промяна. Как може всеки да създаде пространство и територия, които да направи рай? „Райски места“ е за завръщането към земята и създаване на светове за взаимно сътрудничество и споделяне. За мечтите и полъха на надежда. Представление за съществуването на „небесното“ и за силата ни да го създадем в земния си живот.

Кевин Джийн е хореограф и танцьор от Франция. Той е работил с едни от изтъкнатите имена на френския постмодерен и нов танц като Стефани Обиeн, Одил Дюбо, Мириам Гоурфинк, с филмовия артист Филип Гранрийо и др. Водещ интерес в неговите авторски хореографии и пърформанси е актът на изграждане на една среда и въздействието, което тя има върху нас, върху човешкото поведение и социалните взаимодействия. Как те ни формират, деформират, как можем да ги приемем, да играем с тях, да преоткрием себе си и да се променяме. Той създава танцовото представление „Райски места“ през 2015, последвано от „Други райски места“ с изпълнители-непрофесионалисти. През 2016  представя Les Promesses du Magma в сътрудничество с френския рап-артист Casey в рамките на авторитетния фестивал в Авиньон.

17 май (сряда)

На 17 май от 20:00 часа с голям концерт в зала 1 на НДК певицата Пати Остин ще представи концерта „100 години Ела Фицджералд“,  с песни от репертоара на първата дама на американския джаз, под диригентството на Ангел Заберски и с оркестъра на Класик ФМ радио и Ангел Заберски Брас асоциация.

Програма „Христо Ботев” БНР представя: „Изпята поезия – Радой Ралин“ – 95 години от рождението на поета – от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

„Празнота / Пълнота & Събаряне
Казуйо Шионой и Дрор Либерман (Израел/Япония)
17 май | сряда | 19:30 ч.

Празнота / Пълнота

концепция и изпълнение:  Казуйо Шионой

Казуйо Шионори създава своето соло, след като смъртта нахлува в живота й и двама от най-близките й хора внезапно умират в рамките на един месец. Това я кара да погледне смъртта право в очите и да спре да се страхува от нея. „Аз престанах да гледам на нея единствено като на лична трагедия, а като нещо, което формира живота ни. Опитвам се да наблюдавам света и да оставя свидетелство за отпечатъка, който смъртта остави върху живота ми.“

Събаряне

концепция и изпълнение:  Казуйо Шионой и Дрор Либерман

„Събаряне“ се основава не безстрашно движение, на харизматична движенческа естетика, която помита зрителите. Младите танцови артисти Дрор Либерман и Казуйо Шионори възприемат изкуството като зона за еманципиране, в която са в състояние да снемат маската на общественото лицемерие. Те се обръщат към злите, тъмни, страховити и страстни страни на човешкото, опитвайки се да достигнат до нови начини на съпротива в общество, в което насилието става все по-обичайно в ежедневието. „Събаряне“ веднага бива забелязано от професионалната критика, която пише: „Това са двама танцьори с изключителни способности и проникновения“.

18 май (четвъртък)

На 18 май в зала 1 от 19:00 часа предстои пътуване през вековете със спектакъла „Невястата“, най-новия проект на ФА „Родопа“, който пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Втората част на вечерта е концерт-бенефисът на Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, които ще отпразнуват заедно с публиката в НДК цели три повода, 75-годишнината на Валя Балканска, 50-години на сцена, 25-години, от които заедно с гайдаря Петър Янев.

На 18 май от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе играта на асоциации „Загадките на Перото“.

19 май (петък)

Една от най-харизматичните личности в световния бизнес – сър Ричард Брансън, пристига в България. На 19 май от 19:00 часа, той ще изнесе лекция в зала 1 на НДК, в която ще окуражи предприемчивите хора у нас да вярват в успеха си и да търсят път към реализирането му.

Книгата на Ани Деянова – „Ана и другите гарвани“ ще бъде представена от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

20 май (събота)

В събота (20 май) от 16:00 часа ще се състои петата дискусия организирана от Национален център за книгата – НДК на тема „Детска игра“ ли е преводът на детска литература?“

Светилище
Магдалена Хованиец (Австрия)
20 май | събота | 19:30 ч.

концепция, режисура, сценичен и светлинен дизайн и костюми: Магдалена  Хованиец

изпълнение: Магдалена Хованиец , Мзамо Нондлвана и Маркус Щайнкелнер

„Светилище“ е смесица между театрално представление и реално място за нови измислени ритуали. От векове на театъра, музиката и изобщо на изкуствата са се привнасяли терапевтични функции. Изпълнителите ги призовават сега и превеждат публиката през света на вярвания, коренящи се в детството. Те стават извор на въпроси за способността ни все още да вярваме в безсмъртието и в духовното/физическо прераждане. Артистите черпят изпълнителски стратегии и енергия от племенни техно танци, знаменитата хореография „Пролетно тайнство“ на Нижински и поп песни. Те отслужват нещо като игра на съвременни ритуали, като тук личното телевизионно шоу е неизменно. Едно уникално, пречистващо и освобождаващо преживяване под формата на ритуално шоу, изцеряващо нашите тела и души. Пърформанс, концерт и чудо в едно, което няма да остави никого безучастен!

Кино Люмиер

15 май (понеделник)

19:00 – „Поне за миг да полетя. На Иван Андонов с обич“, реж. Галина Кралева, 54 мин.

„Писма от бъдещето“, реж. Десислава Томбушева, 30 мин. (филм за композитора Виктор Чучков)

от програмата „НДК представя: Ново българско документално кино“

20:45 – „Другата страна на надеждата“ (Toivon tuolla puolen), реж. Аки Каурисмаки

Финландия-Германия, 2017, 98 мин.

Берлинале – Конкурсна програма

16 май (вторник)

19:00 – „Безбог“, реж. Ралица Петрова

България-Дания-Франция, 2016, 95 мин.

Локарно – „Златен Леопард” и награда за най-добра актриса на Ирена Иванова; Сараево – Специалната награда на журито и за най-добра актриса на Ирена Иванова; Стокхолм и Рейкявик – Големите награди; 5 награди от „Златна роза” – за най-добър филм, режисура, актриса на Ирена Иванова, актьор на Иван Налбантов и операторско майсторство; 2 награди от София Филм Фест – Голямата награда и за най-добър български филм

17 май (сряда)

19:00 – „Пътят на буквите“, реж. Ралица Димитрова, 84’

от програмата „НДК представя: Ново българско документално кино“

20:45 – „Другата страна на надеждата“ (Toivon tuolla puolen), реж. Аки Каурисмаки

Финландия-Германия, 2017, 98 мин.

Берлинале – Конкурсна програма

21 май (неделя)

17:00 – „Бензин“, реж. Катерина Горанова и Асен Блатечки

България, 2017, 110 мин.

С участието на: Асен Блатечки, Калин Врачански, Башар Рахал и Майкъл Мадсън

19:00 – „Бензин“, реж. Катерина Горанова и Асен Блатечки

България, 2017, 110 мин.

С участието на: Асен Блатечки, Калин Врачански, Башар Рахал и Майкъл Мадсън

21:00 – „Бензин“, реж. Катерина Горанова и Асен Блатечки

България, 2017, 110 мин.

С участието на: Асен Блатечки, Калин Врачански, Башар Рахал и Майкъл Мадсън

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg