Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: Бежанци, добре дошли в България!

Събитията в Двореца на културата от 27 ноември до 3 декември 2017 г.

Снимка: Емил Георгиев - НДК: Бежанци, добре дошли в България!

Снимка: Емил Георгиев

Предстоящи събития в НДК
(27 ноември – 3 декември)

27 ноември, понеделник

„Аз, Сизиф“ – спектакъл на Веселка Кунчева по „Митът за Сизиф“ от Албер Камю, с участието на Стоян Дойчев – Театър „Азарян, 19,30 ч.

„В спектакъла „Аз, Сизиф” изследваме пътя на непрекъснатото завръщане на Човека към себе си – споделя режисьорката Веселка Кунчева. – Още в античността философите съзират абсурдността на човешкото поведение. По какъвто и път да тръгне, в каквото и да се опитва да се превърне, каквито и бягства да прави, Човек вечно се завръща към себе си. Човешкият живот е повторение на едно и също действие. Спираловидно, еднакво, предвидимо. И този безкраен акт ни кара да се замислим не над смисъла, а над безсмислието на човешкия живот.”

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Книгата „Целта е върхът“ от Петер Хабелер ще бъде представена в Клуб „Перото“ от 18,30 ч. Биографията на най-известния австрийски алпинист ни води от родните му цилерталски планини през най-трудните стени на Алпите до най-високите върхове в света и описва всички най-вълнуващи моменти в живота му: триумфи и поражения, близки срещи със смъртта, приятелства и раздели.

28 ноември, вторник

Ансамбъл „Чинари“ представя новия си авторски спектакъл – „Мистичен ритъм“ – в навечерието на 25-ата си годишнина. Представлението ще бъде представено в зала 1 от 19,30 ч.

„Силует на една любов“ е музикално-поетичен мултимедиен концерт, с произведения на Астор Пиацола, Любомир Денев, Емил Табаков, Едит Канат де Шизи, Лео Брауер, Челсо Мачадо. Ще бъде представен в ДНК от 19 ч.

Вечер, посветена на Димчо Дебелянов и Николай Лилиев, предстои в клуб „Перото“ от 19 ч. Литературното четене, наречено „Едно необикновено приятелство“, е по стихове, писма и спомени на двамата поети.

29 ноември, сряда

Руският балет „Тодес“ гостува в зала 1 на НДК със спектакъла „Шантав сън“, с който ще отбележи 30 години от основаването си. Представлението е от 20 ч.

Издателство „Ентусиаст“ представя книгата „Смисълът“ на Людмила Филипова от 19 ч. в зала 42.

„Повече не или така нареченият Бернхард“ – спектакъл на Александър Митрев и Ида Даниел, по текстове на Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел, с участието на Александър Митрев, Цвети Даскалова и Деница Даринова – се играе в ДНК от 19,30 ч.

„Повече не или така нареченият Бернхард“ напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността.

30 ноември, четвъртък

Среща-разговор с проф. Елисабет Оксфелт, Норвегия, на тема „Мигрантската литература в скандинавските страни и образът на „другия“ предстои в клуб „Перото“. Поводът е 25-годишнината от създаването на специалност „Скандинавтика“ към СУ.

„Хенд мейд фест“ – базарът за ръчно изработени изделия – гостува на НДК в дните от 30 ноември до 5 декември на етажи 0-2 от 10 до 20 ч.

1 декември, петък

„Корабът Нощ“, спектакълът на режисьора Стилиян Петров ще се играе в Театър „Азарян“ от 19,30 ч. С участието на четири великолепни актриси: Татяна Лолова, Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова. Четири гласа. Четири жени, които преминават заедно през необятния и възбуждащ свят на Маргьорит Дюрас.

Спектакълът „Добре дошли в България“ по текст на Здрава Каменова и Гергана Димитрова, ще се играе в ДНК на 1, 2 и 3 декември в ДНК от 19,30 ч.

На фона на продължаващата бежанска криза в Европа, новият проект на „36 маймуни“ изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес.

Според сюжета, президентът на Републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по еврофондовете. Всички българи – мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти започват активна пропаганда към бежанците, подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.

2 декември, събота

Книгата на Джон Хегарти „За креативността. Няма правила“ ще бъде представена в клуб „Петорот“ от 18,30 ч.

03 декември, неделя

Руският държавният академичен танцов ансамбъл „Лезгинка“ ще разкрие красотата на Кавказ в спектакъла „Щастливото семейство“ в зала 1 на НДК от 20 ч. Трупата има мултиетнически състав, който представя песните на 33-те националности от Дагестан и Северен Кавказ.

Андреа Попдимитрова ще представи своя стихосбирка в клуб „Перото“ от 17 ч.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах