Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: ДАНС и Прокуратурата не са нахлували при нас

Медии тиражират тенденциозни лъжи, пишат от Двореца

В разрез с всички журналистически стандарти се тиражира непроверена и невярна информация, пишат от НДК. - НДК: ДАНС и Прокуратурата не са нахлували при нас

В разрез с всички журналистически стандарти се тиражира непроверена и невярна информация, пишат от НДК.

ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК, се посочва в официална позиция на Двореца, която идва в отговор на „тенденциозни и неверни публикации в медиите“. В прессъобщението се заявява, че изразходването на средствата по преустройството на НДК се отчита прозрачно пред обществеността и подлежи на строг мониторинг от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и редица институции.

От НДК пишат още, че отпускането на средствата за адаптацията и преустройството на сградата (както първите 17 млн., така и вторите 28 млн.) става с решения на Министерския съвет на базата на задълбочени анализи и доклади на няколко междуведомствени работни групи с представители на над десет институции.

Двореца опровергава още твърдения, че до момента не е проектиран пресцентър за нуждите на Председателството. Посочва се, че подробности за него са били представени още на пресконференцията през ноември м.г.

Като лъжа се определя и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК – според позицията всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират, а се сменя „нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански гранитогрес“.

Предлагаме ви и пълния текст на позицията на НДК.

„Във връзка с тенденциозни и неверни публикации в медиите се налага да заявим категорично, че нищо в изложената фактология не отговаря на истината.

ДАНС и Прокуратурата никога не са нахлували в НДК. Изразходването на средствата по преустройството на НДК се отчитат прозрачно пред обществеността и подлежат на строг мониторинг от страна на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и редица институции. Както отпускането на първите 17 млн лв., така и отпускането на вторите 28 млн лв. за адаптацията и преустройството на НДК във връзка с Председателството се осъществяват с Решение на Министерски съвет на базата на задълбочени анализи и доклади на няколко междуведомствени работни групи, включващи представители на над 10 институции.

От парите за ремонта на сградата за Председателството се покриват единствено разходи, свързани с този ремонт. Всички фирми, сключили договори за дейности по ремонта на НДК, получават плащанията си редовно. До момента са извършени плащания за предпроектни проучвания и изготвяне на идеен архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната сграда на НДК с обобщени предварителни количествено-стойностни сметки; за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на конгресно-конферентна техника; за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.“; за упражняване на независим строителен надзор при  възстановяване на строителни книжа във връзка с дигиталното заснемане и съставяне на технически паспорт на основната сграда на НДК; за упражняване на независим строителен надзор по време на строителството на обект „Преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на ППБСЕС 2018“; административни разходи за разрешителни и др.

Не отговаря на истината и твърдението, че до момента пресцентър за нуждите на Председателството не е проектиран. На специална пресконференция през ноември миналата година ръководството на НДК представи детайли по идейния архитектурен проект за преустройството и адаптацията на сградата, включващи подробности за бъдещия международен пресцентър с превръщането на зала 6 в зала за пресконференции, с изграждането на работни места за журналисти и с изграждането на тв и радио кабини.

Лъжа е и твърдението, че се къртят мраморни подове в НДК. Всички мраморни настилки се запазват и рехабилитират. Сменя се нискокачествена теракота (полагана през годините без проект) с висококачествен, калиброван италиански  гранитогрес.

Обръщаме внимание, че през последните месеци са направени десетки срещи с медиите и акции по отчитане на вложените в ремонта средства. На този фон появилите се публикации са тенденциозна клеветническа кампания срещу НДК. В разрез с всички журналистически стандарти се тиражира непроверена и невярна информация, която цели да дискредитира не само една от най-прозрачно работещите институции в държавата – НДК, но и да навреди на подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.“

Малко по-късно от пресцентъра на Двореца изпратиха и второ съобщение, във връзка с потвърждение от прокуратурата за образувано досъдебно производство за НДК срещу неизвестен извършител. В позицията се подчертава, че до момента НДК не е уведомен по официален ред за такова досъдебно производство, не са изисквани нито документи, нито информация от изпълнителния директор Мирослав Боршош, а той не е викан като свидетел.

„Междувременно в периода от започване на преустройството и адаптацията на сградата за целите на Председателството в НДК са извършвани множество проверки от различни институции – Дирекция за национален строителен контрол, Главна инспекция по труда, Агенция за държавна финансова инспекция – продължават от Двореца. – НДК застава категорично зад принципа на прозрачност на изразходването на публичните средства и е готов да съдейства на всички органи в предоставянето на информация по случая. НДК е една от най-прозрачно работещите институции, които с десетки публични прояви информира за подготовката на сградата за Председателството като част от цялостното ни разбиране за промяната в управлението на Двореца.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах