СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК: Екранът не уврежда стенописа на Йоан Левиев

Няма да остане пред произведението по време на Председателството, уверяват от Двореца

Министрите Боил Банов и Лиляна Павлова пред екрана, закрил фреската на Йоан Левиев по време на представянето на обновените зали в НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев - НДК: Екранът не уврежда стенописа на Йоан Левиев

Министрите Боил Банов и Лиляна Павлова пред екрана, закрил фреската на Йоан Левиев по време на представянето на обновените зали в НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев

Прожекционният екран няма да остане пред стенописа на Йоан Левиев в зала 8, съобщават в официално съобщение от НДК. Екранът, закрил фреската, възмути родното Фейсбук-общество след появата на кадри от разходката на двамата министри Боил Банов и Лиляна Павлова с медиите в обновените пространства на Двореца. Появиха се гневни коментари и предположения, че екранът е закрепен с дюбели върху стенописа. Възмущението си изрази дори дъщерята на художника, Йоана-Левиева-Сойер.

Министърът на културата Боил Банов още по време на разходката в понеделник се извини за неподходящото място на екрана и обясни, че бил поставен временно, заради събитие отпреди два дни, и в най-скоро време ще бъде свален.

Вижте още: ГНЯВ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ЕКРАН ПРЕД СТЕНОПИС НА ЙОАН ЛЕВИЕВ

От НДК отбелязват, че в момента се правят технически проби в залите, предназначени за Председателството.

„Екранът пред стенописа „Човекът и мира” на Йоан Левиев в зала 8 на НДК е поставен с цел временни технически тестове. Той е позициониран на 10 см пред произведението на изкуството и по никакъв начин не го уврежда. Окончателното място на този екран по време на срещите и заседанията от програмата на Председателството предстои да се уточни и той по никакъв начин няма да остане на същото място“, пишат от пресцентъра на Двореца.

Във вторник председателят на борда на директорите Борислав Велков е провел разговор с Йоана Левиева-Сойер и я уверил, че екипът на НДК полага всички усилия да съхрани изкуството в сградата.

От НДК добавят, че след ремонта всички над 80 творби, разположени в залите и фоайетата на Двореца, са преминали през частична реставрация. И обобщават:

„Министерство на културата и управленският екип на НДК твърдо вярват, че произведенията на изкуството превръщат Двореца в уникален културно-конгресен център в Европа и държат произведенията на изкуството в НДК да бъдат показани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС в пълния им блясък“.

Стенописът на Йоан Левиев в зала 8. Снимка: НДК

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg