Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК грейна в подкрепа на София Прайд

Първата държавна институция, подкрепила гей парада

Снимка: Орлин Огнянов - НДК грейна в подкрепа на София Прайд

Снимка: Орлин Огнянов

Българските институции не пречат на „София Прайд“, но и не заявяват публична подкрепа за правата на различните у нас. Мълчанието наруши една-единствена държавна структура – Националният дворец на културата. В петък вечерта фасадата на НДК грейна в цветовете на дъгата – знака на прайда. 

„Искрено благодарим на целия екип на Националния дворец на културата за подкрепата. Символичният жест е още един начин да повишим видимостта за ЛГБТИ общността в столицата и знак за приемственост. Надяваме се, че по-често ще ставаме свидетели на подобни жестове от страна на институциите у нас, които ще припознаят съществуването на нехетеросексуални граждани не само покрай прайда“, заяви Радослав Стоянов от организационния комитет на „София Прайд“.

Със заявеното съпричастие София се нарежда до редица световни градове, демонстрирали подкрепа за местните ЛГБТИ общности – Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско, Тел Авив, Берлин, Брюксел, Дъблин, Лондон и много други.

Дворецът на културата не за пръв път е осветен в цветовете на толерантността. Това се случи и през 2015 г., когато конгресният център бе домакин на изложба на Темелко Темелков с фотографии на влюбени хора от един и същи пол.

„София Прайд“ ще се проведе на 10 юни, събота. Шествието ще започне в 18 часа от Паметника на съветската армия. Под лозунга „Да прогоним предразсъдъците“ в парада ще се включат кукери, за да прогонят „злия дух на хомофобията“.

Вижте още: ПИК НА ХОМОФОБИЯТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90