Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК и „Люмиер“ – червен килим за българското кино

В афиша влизат и най-качествените филми от световния екран

 „Люмиер“ вече има всекидневна филмова програма. - НДК и „Люмиер“ – червен килим за българското кино

„Люмиер“ вече има всекидневна филмова програма.

„Люмиер“ и зала 1 на НДК стават премиерни салони на българските филми. Това бе решено след подписване на меморандум между директора на Националния дворец на културата Мирослав Боршош и изпълнителния директор на Националния филмов център Камен Балкански на 13 януари, в Международния ден на българското кино. На този ден през 1915 г. е била премиерната прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант” с режисьор Васил Гендов.

„И ние, и много от институциите в България, сме длъжници по отношение на налагането и разпространението на българското кино. Предстои ни много работа и за нас е вълнуващо, че кино „Люмиер” официално ще бъде открито – надяваме се то да се превърне в едно от ярките места за представяне на европейско и българско кино. Всички, които произвеждат филми, ще могат да разчитат на подкрепа от нас”, заяви на събитието Боршош.

На подписването присъства и Боил Банов – зам.-министър на културата, който поздрави институциите за инициативата и призна, че един от големите проблеми в културата е загубата на киносалоните в София и страната. Според него обновената зала „Люмиер” е един от ходовете със сериозна стойност за развитието на българското кино.

От днес „Люмиер“ е вече салон с всекидневна филмова програма. Тази вечер от 20, 30 ч. е прожекцията на филма на Явор Веселинов „София, 100 години столица на българското кино“. В афиша са още най-новите творби на Паоло Сорентино, Уди Алън, Джъстин Кързъл… Вижте програмата на кино „Люмиер“.  

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС