НДК: Как Де Ниро попадна в българска изложба

Събитията в Двореца на културата от 23 до 29 април 2018 г.

Робърт де Ниро на снимачната площадка на филма „Опасен гост“, сниман в „Ню Бояна“. Кадърът е част от фотоизложбата на Симон Варсано в НДК. - НДК: Как Де Ниро попадна в българска изложба

Робърт де Ниро на снимачната площадка на филма „Опасен гост“, сниман в „Ню Бояна“. Кадърът е част от фотоизложбата на Симон Варсано в НДК.

Предстоящи събития в НДК

23 април, понеделник

Откриване на изложбата „Силата на социалния плакат” –  18 ч., фоайе на Театър „Азарян“

Мащабната акция обединява в общо духовно и физическо пространство колекциите „Плакат – апел”, копродукция на триеналетата на социалния плакат в Монс и на сценичния плакат в София. Фокус на събитието е социалната мисия на изкуството. Посетителите на изложбата ще видят наградени плакати, селектирани от всички досегашни издания на най-старото и авторитетно изложение за политически плакати – триеналето в Монс, Белгия. Ще бъдат изложени и малко известни или позабравени произведения на български автори, премирани в световни и национални конкурси за социални плакати.

Америка за България

***

„Гласове от гримьорната на Чочо“, част от фестивала „Master of Art“ – 19 ч., Кино „Люмиер Лидл“

***

„Името ми е Никой“, част от фестивала „Master of Art“ – 20,30 ч., Кино „Люмиер Лидл“

Bookshop 300×250 3

Вижте още: КОЕ Е МОМЧЕТО МЕЖДУ ЕНИО МОРИКОНЕ И СЕРДЖО ЛЕОНЕ?

24 април, вторник

„Пориви“, танцов спектакъл на Бенджамен Бертран – 19,30 ч., ДНК

Спектакълът пренася на сцената флуидната динамика на вятъра в непрекъснато вълнообразно движение… Един мъж, една жена, вентилатор и осезаем полъх на въздуха, който ги свързва. Нищо повече не е необходимо в „Пориви“ на младия френски хореограф Бенжамен Бертран, чието име все повече ще се чува на международната сцена. Във финия и интензивен дует с Леонор Цурфлю между техните две тела – едновременно подобни, но и противоположни, андрогинни, но и сексуални – всичко е въпрос на усещане за течението на въздуха, за потока на движението, за контакта между въздуха и кожата.

***

Награди „Васа Ганчева“ – 17,30 ч., Литературен клуб „Перото“

Отличията на Фондация „Васа Ганчева“ ще бъдат присъдени за шести път – за творчески принос и постижения в областта на телевизионната журналистика, публицистиката на културна тематика и художествения превод от скандинавски езици на студенти (бакалаври, магистри, докторанти).

***

Представяне на новата книга на поета-композитор Огнян Георгиев „Погледни ме, но… в очите“ – 18,30 ч., Зала 42

***

Откриване на фотоизложбата на Симон Варсано „България – кино дестинация” – 19 ч.

Изложбата показва кадри, направени от известния български фотограф Симон Варсано на снимачните площадки на различни международни филмови продукции, осъществени в България през последните години. На снимките могат да се видят актьори като Робърт де Ниро, Бен Кингсли, Джон Малкович, Вирна Лизи, Джерард Бътлър, Морган Фрийман и др. по време на работата си по филмите у нас.

***

„Satiesfictions – разходка с Ерик Сати“, част от фестивала „Master of Art“ – 19 ч., Кино „Люмиер Лидл“

***

„Лица, места“, част от фестивала „Master of Art“ – носител на голямата награда на фестивала – 20,30 ч., Кино „Люмиер Лидл“

25 април, сряда

„За теб“, спектакъл на Петър Кауков – 19 ч., Театър „Азарян“

С участието на актьорите Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов.

***

„Какво е да живееш в интересни времена”, дискусия – 18 ч., Литературен клуб „Перото”

Ще бъде обсъждана темата, отразена в книгите на четирима съвременни писатели от държавите от т.нар. Вишеградска група. С участието на младия унгарски журналист и писател Шандор Жигмонд Пап, представители на културните институти на Полша и Чехия, на Посолството на Словакия в София и преводачите на книгите Йорданка Трифонова, Лилия Рачева, Асен Милчев, Юлия Крумова и Даниела Тошмакова.

***

„Двойно щастие“, част от фестивала „Master of Art“ – 17,30 ч., Кино „Люмиер Лидл“

***

„Семейство Бьом – архитектурата на една фамилия/Любов към бетона“, част от фестивала „Master of Art“ – 19 ч., Кино „Люмиер Лидл“

***

„Мориц Даниел Опенхайм – първият еврейски художник“, част от фестивала „Master of Art“ – 20,45 ч., Кино „Люмиер Лидл“

26 април, четвъртък

„Жените-чудо“, танцов спектакъл – 19,30 ч., ДНК

Те са професионални жени-бодибилдъри. Натали Шмид е трикратна шампионка, а Рози Харте е участвала в над 18 бодибилдинг събития, като успоредно се занимава с театър, съвременен танц и музика като вокал на електро-суинг група. Хореографът Мелани Лейн ги кани в естетическия контекст на сценично представление. То дава нова перспектива към този изключително изискващия спорт, който уголемява тялото и изцяло го изменя. Докато правят всичко възможно да постигнат оптимална форма, двете жени направляват своята физика и някъде там се създава потенциал за нов език на тялото.

***

„Октомврийската революция и руският авангард“, част от фестивала „Master of Art“ – 19 ч., Кино „Люмиер Лидл“

***

„Мосю Майонеза“, част от фестивала „Master of Art“ – 20,45 ч., Кино „Люмиер Лидл“

27 април, петък

„Неон“, танцов спектакъл – 20 ч., ДНК

Номиниран за „Икар 2016“ за съвременен танц и пърформанс, „Неон“ е спектакъл, който се интересува от тялото, което предизвиква, провокира, флиртува и празнува себе си като форма на протест. Той е резултат от колективното авторство между Александар Георгиев – Аце (Македония/Швеция/България), Жана Пенчева и Ирена Цветанова, водени от интереса към кабаретния жанр бурлескa и неговия потенциал за въздействие. Те превеждат неговата еротичност в противоположностите между зрелищност и минимализъм, съзерцаване и съблазняване, разтваряйки пространство за утвърждаване на сетивното и чувствено преживяване.

С участието на Жана Пенчева, Александър Георгиев и Дарио Барето Дамас.

***

„По следите на Роберт ван Хюлик“, част от фестивала „Master of Art“ – 19 ч., Кино „Люмиер Лидл“

***

„Лигата на екзотичните танцьорки“, част от фестивала „Master of Art“ – 20,45 ч., Кино „Люмиер Лидл“

28 април, събота

„Кралят Елен“, спектакъл на Анастасия Събева – 19 ч., Театър „Азарян“

 

Вижте още: „КРАЛЯТ ЕЛЕН“ – ПРИКАЗКА ЗА ЩАСТЛИВИЯ ДЖЕНДЪР

***

„Голем“, движенчески пърформанс – 15 ч., ДНК

„Голем” изгражда минималистична абстракция на консумацията. Далечна отправна точка е древният еврейски мит за Голем – неодушевено създание, на което човек вдъхва живот, като изписва магически думи върху хартия и ги поставя в устата му. Същество без собствена воля, обречено покорно да върши всичко, което му се повели. „Голем“ аскетично избира рутинното действие на дъвченето на дъвка за средство на театралното търсене.

С участието на Ива Свещарова, Виолета Витанова и Ирена Цветанова.

***

„Shamebox“, спектакъл на Ива Свещарова и Вили Прагер – 20 ч., ДНК

В „Shamebox” Ива Свещарова и Вили Прагер подхождат към сцената като пространство, неизменно съдържащо в себе си риск от чувството за срам. Доколко той се състои в излагането на показ на самите изпълнители пред зрителите? Коя е първосцената на културата на срама? Дали новопородилата се анонимна дигитална интимност не е и сцена за освобождаване от нейните „норми“? Двамата артисти отварят „кутията на срама“, за да я изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от дръзко любопитство. Инфантилните желания преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството предлага. Там играта продължава често по провокативен, но и гротесково смешен начин. Колко далече може да стигне всичко това?

***

„Душа“, част от фестивала „Master of Art“ – 18,30 ч., Кино „Люмиер Лидл“

***

„Бил Виола: Пътят към катедралата „Сейнт Пол“, част от фестивала „Master of Art“ – 20 ч., Кино „Люмиер Лидл“

29 април, неделя

Годишни награди „Златна муза” – 19 ч., зала 1

На 29 април, когато отбелязваме Световния ден на танца, на официална церемония Асоциацията на хореографите в България ще раздаде своите втори годишни награди за танцово изкуство в 11 категории.

***

„Синхроничност“, танцов спектакъл – 19,30 ч., ДНК

Синхроничността описва взаимосвързаността между различни явления в реалността отвъд причинно-следствената логика. Психоанализата на К. Г. Юнг я обяснява през призмата на човешката психика като синхронизиране на субективни преживявания с външни обстоятелства. В квантовата физика тя се разглежда през възгледа за света като енергийно поле на взаимодействия – всичко съществуващо е взаимосвързано и едно събитие всъщност е следствие от взаимно влияние между невидими частици и вълни. Тези предположения залягат в основата на съвременни клонове на науката и редица художествени творби. Представлението „Синхроничност“ изгражда своеобразна инсталация, която поставя човешкото тяло в ситуация на взаимодействие със сложно композирана система от звуци, движение, енергия и светлина, постигайки хипнотичнo въздействащи аудио-визуални ефекти. Самата система е изградена като класическа мандала.

Идея, хореография и изпълнение: Станислав Генадиев.

***

Фестивалът за съвременно изкуство Sofia Underground представя поредица от пърформанси в индустриална среда – от 17 до 24 ч., Енергиен център на НДК, вход до кино „Люмиер Лидл”

С интерактивни и групови изпълнения ще се включат ирландката Лиан Хейрлихи, израелката Ева Дабара, сръбският пърформанс арт пионер Ненад Богданович, както и младите български артисти Вълко Чобанов и Димитър Велков. В партньорство с фестивалa Visibility in Art от Измир, Турция, през 2018 г. Sofia Underground представя гост артистите Шафак Ерсьозлю и Серенай Оуз. Мултиинструменталистът Сарп Кескинер ще проведе уъркшоп с млади артисти от София, резултатът от който ще бъде представен като общ саунд пърформанс. Програмата ще завърши с аудио-визуална колаборация между дуото от Истанбул mondual и експериментатора от София Yves_O.

***

„Начо Дуато – Disportrait“, част от фестивала „Master of Art“ – 19,15 ч., Кино „Люмиер Лидл”

***

„The Happy Film“, част от фестивала „Master of Art“ – 20,30 ч., Кино „Люмиер Лидл”

Bookshop 728×90