Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: Летящи грузинци, огнено фламенко и световен театър

Предстоящите събития в Двореца на културата от 5 до 11 юни

В сряда (7 юни) от 19:30 часа в централно фоайе ще бъде открита фотографска изложба „Лицето ни“. - НДК: Летящи грузинци, огнено фламенко и световен театър

В сряда (7 юни) от 19:30 часа в централно фоайе ще бъде открита фотографска изложба „Лицето ни“.

Предстоящи събития в НДК
(5 – 11 юни)

5 юни (понеделник)

Национален балет на Грузия „Сухишвили”, със специалното участие на Грузинския оркестър, идва с двучасова програма, която ще представи най-зрелищните и емблематични танци, създадени за последните 72 години от поколения „Сухишвили“, на 5 юни (понеделник) в зала 1 от 20:00 часа. Балетът посещава България в състав от 70 танцьори и собствен оркестър. На сцената ще бъдат сменени 600 автентични грузински костюми, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Зрителите ще бъдат изумени от невероятните акробатични танци със саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на „Летящите грузинци“, танцувалната техника на мъжете, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли и плавните, пързалящи движения при жените.

В понеделник (5 юни) от 18:30 в Литературен клуб „Перото“ ще се състои литературна дискусия на тема „Читатели, блогъри, критици – среща с продължение“ на Сдружение „Всичко за книгите“.

Нов български университет представя Открит форум „Следата“ (5 – 11 юни).

6 юни (вторник)

Книгата „Вътрешният лечител“ на Любомир Розенщайн ще бъде представена на 6 юни от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

7 юни (сряда)

В сряда (7 юни) от 19:30 часа в централно фоайе ще бъде открита фотографска изложба „Лицето ни“. В нея са показани фотоси, представящи знакови събития и лица от последните няколко години, провели се в Национален дворец на културата – като концертите на Хосе Карерас, Васко Василев, Лили Иванова, „Балканска треска“, „ На Вили“, „Духът на Паганини“, „Четиримата пианисти“ в зала 1, премиерите на „Корабът нощ“, „Квартет“, Чайка“, „Аз, Сизиф“, „В очакване на Годо“ в Театър Азарян, спектаклите „Demonshaker, „I feel 2“,„JeteHaime” в ДНК, множество премиери на книги в Литературен клуб „Перото“, изложби, акции и инсталации, мапинги на фасадата на НДК.

На 7 юни от 20:00 часа първокласните танцьори от Националния балет на Испания ще излязат на сцената на зала 1 на НДК. Почитателите на страстното фламенко ще имат шанса да гледат четири спиращи дъха постановки в един спектакъл. За първи път пред българската публика ще се играят „Болеро“ по музика на Равел, „Ritmos“, „Soleá del Mantón“ и „Alento“ по хореографията на Алберто Лорка, Бланка Дел Рей, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро, който е и артистичен директор на балета.

Книгата „Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов ще бъде представена в сряда (7 юни) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“. Това е роман – екзистенциално пътешествие, мрачен и ироничен разказ за онзи сюблимен момент, когато в добре подредения ни живот изникват въпросите: Прокудени ли сме от света, който сами сме устроили за себе си? Съществува ли изход от непрогледната нощ, в която попадаме?

8 юни (четвъртък)

Студенти от специалност Книгоиздаване към СУ „Св. Климент Охридски“ ще представят книгата „(НЕ)забравените“ – 8 юни (четвъртък) от 18:00 часа.

Автаркия (….) в търсене на самодостатъчност | Франция

8 юни 2017 | 19:30 ч. | Театър „Азарян“
Част от фестивала „Световен театър в София“

par Terre / Танцова компания „Ан Нгуен“ – Париж
хореография: Ан Нгуен
участват: Магали Дюкло, Фара Елмаскини, Линда Хейфорд, Кон-Минг Ксионг
оригинална музика (композитор и перкусионист): Себастиен Лете, светлинен дизайн: Идир Ацеф

Танцовото представление Автаркия (….) се развива като стратегическа игра за четирима в търсене на собствена територия, надмощие и възможност за постигане на хармония. В трескав ритуал изпълнителите зрелищно трансформират стила на популярни танци от съвременната градска култура като хип-хоп, брейкданс и попинг в абстрактен танцов речник. В кулминационния момент те се събират заедно и обърнати директно към публиката, изпълняват истински войнствен танц. Вътрешните вибрации и динамики на това неспокойно „племе“ се разгръщат в съпровод на пулсиращия и необуздан органичен ритъм на перкусиите.

9 юни (петък)

Книгата „Тъмнината в Стария завет“ на проф. Мони Алмалех ще бъде представена в петък (9 юни) от 18:30 часа.

10 юни (събота)

Студентите от Ансамбъл „Зорница“ ще представят на 10 юни (събота) от 19:00 часа Фолклорна танцова панорама. Очакват ви много танци, добро настроение и незабравими емоции.

11 юни (неделя)

На 11 юни от 12:00 до 14:00 часа ще се проведе дискусия на тема „Сблъсък на реалности: илюзии и конфликти“, организирана от НБУ.

В очакване на Годо

11 юни  2017 | 19:30  ч. | Театър „Азарян“

режисьор: Деян Донков
сценограф и костюмограф: Чавдар Гюзелев
саунд дизайн: Калин Николов
превод: Бояна Петрова
светлинен дизайн: Красимир Русимов и Златимир Дивчев
с участието на Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов

„В очакване на Годо“, по пиесата на Самюъл Бекет, е режисьорската версия на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра. Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора.


В кино „Люмиер“ са част от прожекциите на филмите от 24-ата Седмица на испанското и иберо-американско кино. Пълната програма на фестивала можете да видите тук.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС