Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК: „Матилда“ и дебютът в киното на Галин Стоев

Събитията в Двореца на културата от 13 до 19 ноември 2017 г.

Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев „Безкрайната градина” ще открие 31-ото издание на фестивала „Киномания“. Снимка: Емил Георгиев - НДК: „Матилда“ и дебютът в киното на Галин Стоев

Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев „Безкрайната градина” ще открие 31-ото издание на фестивала „Киномания“. Снимка: Емил Георгиев

Предстоящи събития в НДК
(13 – 19 ноември)

13 ноември (понеделник)

Фолклорните ансамбли „Филип Кутев“, „Тракия“ и „Пирин“ излизат на една сцена в „Нощ на ансамблите“ от 19,30 ч. в зала 1. За трети пореден път трите танцови трупи ще се слеят в един спектакъл, за да покажат красотата на българския фолклор.

Worst case scenario (23 Thoughts about conflict) от Израел ще бъдат показан от 20 ч. в рамките на @АСТ Фестивал за свободен театър в ДНК. Пърформансът ще се играе на английски език с български субтитри.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

концепция: НамерГолан, Даниел Коен Леви
сценография и сценичен мениджър: Михал Пинто
сценично осветление: Йоав Барел
участват: НамерГолан, Даниел Коен Леви, Гил Лави, ТомилиоМунц
продуцент: WCS COMPANY | Израел

Професионален жонгльор, акробат и танцьор, музикант и изобретател и жена воин представят необикновени гледни точка на лични и ежедневни конфликти по различни теми, значими или общи от гледната точка на живота в Близкия изток. Всеки се е случил в действителност.

Worst Case Scenario е съвместна разработка на четирима независими артисти от различни сфери на изкуството с опит в пърформанса, цирка и музиката. В своята работа те изобразяват сложен образ на реалността от една поетична гледна точка, съчетавайки го със своите виртуозни способности в уникалните си дисциплини.

Елена Йончева ще представи документален филм, посветен на българо-турската граница, от 15 ч. в зала 42 на НДК.

„В него ще видим как се охранява границата ни. Има смущаващи факти за това доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение – оградата, и ща научим за съществуването на бежански канали от Турция, през България, за Европа“, споделя Йончева.

14 ноември (вторник)

Камен Донев ще изнесе своята лекция №2 „За всеобщата просвета“ от 20 часа в зала 1. Втората лекция е построена аналогично на предишния спектакъл, със същия дидактичен характер и абсолютна невъзможност да бъде преразказана. Бързотечно слово и неподражаем скороговор от тотални безумия и житейски мъдрости на актьора ще се излее в двучасов спектакъл. Донев танцувай английски валс, грузински танц, диско, суинг, запява ария от Риголето…

„Повече не, или Така нареченият Бернхард“, заглавие от @АСТ Фестивал за свободен театър, в ДНК от 18 ч.

идея и концепция: Александър Митрев и Ида Даниел
текстове: Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел
превод: Владко Мурдаров и Александър Андреев
музика: Тодор Стоянов и Александър Даниел
сценична среда: ТитаДимова-Вантек
участват: Александър Митрев, Цвети Даскалова и Деница Даринова

„Повече не, или Така нареченият Бернхард“ напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното.

Идеята за спектакъла е на актьора Александър Митрев и режисьорката Ида Даниел. Двамата правят колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга „Моите награди“ и пиесите „Мъртвец“, „Мач“, „Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде“.

Томас Бернхард е австрийски белетрист, поет и драматург, смятан за един от най-важните немскоезични писатели след Втората световна война. Автор на множество романи и театрални пиеси, носител на престижни литературни награди и отличия, Томас Бернхард гледа директно в прикриваните тайни, в раните и срама на австрийското общество.

„По колко пъти на ден не умираме“ от Тошка Иванова ще бъде представена от издателство „Жанет 45“ в клуб „Перото“ от 18,30 ч.

15 ноември (сряда)

„Ако нямах лоши сънища“, авторският спектакъл на Лилия Абаджиева по Уилям Шекспир, ще се играе от 19,30 ч. в Театър „Азарян“.

Пълно вглъбяване на режисьора в Шекспировите текстове, ефектни декори и въздействащи актьори, с някои от които Лилия Абаджиева работи от години, а други дебютират в нейни спектакли. В ролите публиката ще види Александър Кадиев, Моню Монев, Асен Данков, Васил Витанов, Васил Ряхов, Георги Кацарски и Никола Додов. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев.

„С работата ми по Шекспир са свързани всички етапи от развитието ми като режисьор. Обърнах се към Шекспир още в ранните си студентски години – споделя Абаджиева. – Светът на Шекспир ме предизвиква и възторгва едновременно, той е път за себепознание и изследване на човешкото в човека; на човека в гранична ситуация – там, където абсурдът, надеждата и смъртта си разменят реплики. Шекспир през поезията и философията изразява вътрешния свят на човека. Той ни кара да вярваме, че съществува известна точка на духа, от която нататък животът и смъртта, реалното и въображаемото, божественото и демоничното престават да бъдат схващани като противоречия.”

„Едно необикновено приятелство“ – Димчо Дебелянов и Николай Лилиев – вечер под надслов „Поезия и музика“ предстои от 19 ч. в клуб „Перото“.

Концертът „Музикална дъга“ с участието на Хироюки Коинума и Мари Сакамото, изпълнители на бамбукова флейта шинобуе, и на оркестър „Симфониета София“ ще предложи на публиката японска и българска музика от 19 ч. в зала 11. Ще прозвучат произведения от Хидеаки Хирай, Хироюки Коинума, Димитър Сагаев, Кирил Ламбов, Юли Дамянов, Венцислав Андонов, както и японски и български народни песни, аранжирани и оркестрирани специално за това събитие.

16 ноември (четвъртък)

Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев „Безкрайната градина” ще открие 31-ото издание на фестивала „Киномания“. Форумът, продуциран от НДК, ще продължи от 16 до 30 ноември.

Вижте още: БЛАЖЕНИ ДНИ С КИНОМАНИЯ. КАКВО НЯМА ДА ПРОПУСНЕМ

„Shamebox“ е пърформанс на „Брейн Стор Проджект“, който ще се играе в рамките на @АСТ Фестивал за свободен театър от 20 ч. в ДНК.

В най-новото си представление Ива Свещарова и Вили Прагер затварят себе си и срама в сценичната кутия, за да го изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от безграничното, дори нагло, любопитство. Но играта загрубява и инфантилните желания стават все по-безсрамни. Затова Свещарова и Прагер преминават в обезопасените виртуални кутии в онлайн пространството, за да продължат да си играят. Често пъти по брутален начин. Но и смешен до гротеска.

Стогодишното юбилейно издание на книгата „Всичко от мен за Неговата прослава“ на Осуалд Чеймбърс ще бъде представено в клуб „Перото“ от 18 ч.

17 ноември (петък)

„Субурбикон“ – филм на режисьора Джордж Клуни, с Мат Деймън, Джулиан Мур, Оскар Айзък – прожекция в зала 1 в рамките на „Киномания“ от 19 ч.

„Прекратяване на огъня“ – филм на режисьора Еманюел Куркол, с участието на Венсан Касел – прожекция в кино „Люмиер Лидл“ от 19 ч., част от „Киномания“.

„Тук долу всички люляци умират“ е представление на Галина Борисова в рамките на @АСТ Фестивал за свободен театър в ДНК от 18 ч.

„Бих могла да ви кажа какво съм изследвала, ако не бях чела Марсел Пруст и не бях oбсебена от музиката на Рихард Вагнер и Ленард Коен – споделя Галина Борисова. – Сега се чувствам толкова несигурно танцуваща, че несигурността ми принадлежи към един друг свят. Бих могла да ви кажа какво съм изследвала, ако знаех. Но тъй като всичките ми предположения могат да бъдат оспорвани, няма да ви напрягам с обяснения дали „обектът се връща от дълъг път през тясната рамка на половинчато отворена врата, безкрайно отдалечен, в цвят съвсем различен, кадифен, със сияние на някаква намеса на светлина, или се появява, танцува, но принадлежи към един друг свят”.

Бих искала да говоря за любовта, ако знаех и бих могла да я опиша. Бих искала да зная повече за смъртта, която често ни тормози поради несигурността си да се случи в идеалния за нас вариант.

Няма да мога да ви кажа и какво е за мен тъгата, тъй като съм я изоставила дотам, че да не ми се мярка повече пред очите и не допускам за дълго да се завръща. Бих могла да кажа и какво е за мен изкуството, въпреки че не е скромно да изказвам преценката си за което и да е произведение.“

DiVino.Taste – изложение на българските винопроизводители – предстои от 17 до 19 ноември в зали 7, 8 и 9 на НДК, със съпътстваща програма от майсторски класове и лекции. Изложението ще събере над 60 български производители, които ще представят най-добрите вина у нас.

„Прекратяване на огъня“ – откриване на 6-ия фестивал на френския филм в кино „Люмиер Лидл“ от 19 ч.

18 ноември (събота)

„Матилда“ – филмът на Алексей Учител, който православните фундаменталисти в Русия се опитаха да спрат, но не успяха, ще има прмиера у нас в рамките на „Киномания“ в зала 1 от 19 ч.

Вижте още: ОПИТЪТ ДА СПРАТ „МАТИЛДА“ ВКАРА 1 МЛН. ЗРИТЕЛИ В КИНАТА ОЩЕ ПЪРВИЯ УИКЕНД

„Тадео Джоунс и изгубеният град“ – анимационният филм на режисьорския тандем Енрике Гато и Давид Алонсо ще бъде показан в кино „Люмиер Лидл“ от 11 ч.

„Ерата на първите“ на режисьора Дмитрий Кисельов – филм за първите космонавти – ще има прожекция в кино „Люмиер Лидл“ от 12,30 ч.

„Нина Симон“ – филм на Синтия Морт за голямата джаздама Нина Симон, със Зоуи Салдана в ролята на певицата – ще бъде показан в кино „Люмиер Лидл“ от 15 ч.

„Сбогом, Кристофър Робин“ на режисьора Саймън Къртис разказва как се е появило най-прочутото мече в света, Пух. Филмът ще бъде показан в кино „Люмиер Лидл“ от 16,45 ч.

„Борг / Макенроу“ на Янус Мец е история за епичното съперничество между шведската тенис легенда Бьорн Борг и знаменитият му съперник – амариканеца Джон Макенроу, достигнало своята кулминация на турнира „Уимбълдън” през 1980 г. Прожекцията е в „Люмиер Лидл“ от 18,45 ч.

„Blade Runner: The Final Cut“ на Ридли Скот ще има прожекция в „Люмиер Лидл“ от 19 ч.

Ежемесечната дискусия, част от Година на детската книга, организирана от Национален център за книгата ще се проведе от 16 ч. в клуб „Перото“.

19 ноември (неделя)

„Buena Vista Social Club: Adios“ – филм на Люси Уокър за последното турне на легендарната кубинска музикална трупа. Прожекцията е в зала 1 от 19 ч.

„Да преследваш Джон Колтрейн“ е документален филм на режисьора Джон Шайфелд за живота и творчеството на джаз легендата Джон Колтрейн чрез коментари и признателност от няколко различни поклонници на Трейн като Карлос Сантана, Сони Ролинс и Бил Клинтън. Прожецията е в „Люмиер Лидл“ от 11,30 ч.

„В легло с Виктория“ на Жюстин Трие, романтична френска комедия с 5 номинации за наградите „Сезар“. Прожекцията е в „Люмиер Лидл“ от 13,30 ч.

„От песен на песен“ – музикален филм на Терънс Малик, със звезден тим: Райън Гослинг, Руни Мара, Майкъл Фасбендър, Натали Портман, Кейт Бланшет, Холи Хънтър, Вал Килмър, с участието на Пати Смит и Иги Поп като самите себе си. Ще бъде показан в „Люмиер Лидл“ от 15,45 ч.

„Pro любов. Само за възрастни“ – руска комедия на режисьорския тандем Павел Руминов, Наталия Меркулова, Алексей Чупов, Нигина Сайфулаева, Евгений Шелякин и Резо Гигинеишвили. Прожекцията е в „Люмиер Лидл“ от 18,15 ч.
109’

„Призраците на Исмаел“ е филм ноар на режисьора Арно Деплешен с прожекция в „Люмиер Лидл“ от 20,30 ч.


Вижте още: ПЪЛНА ПРОГРАМА НА КИНОМАНИЯ 2017

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах