СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК: Начало на София филм фест

Събитията в Двореца от 6 до 12 март – „Белгийският крал“, „Севилският бръснар“ и новият филм на Николай Волев

Деян Донков с Аня Пенчева в дългоочаквания нов филм на Николай Волев – „Извън пътя“. - НДК: Начало на София филм фест

Деян Донков с Аня Пенчева в дългоочаквания нов филм на Николай Волев – „Извън пътя“.

Предстоящи събития в НДК
(6 – 12 март)

6 март (понеделник)

В първия месец на пролетта Монте Мюзик и Държавна опера Русе канят на операта на Джоакино Росини „Севилският бръснар” – 6 март (понеделник) от 19:00 часа в зала 1. Диригент е Найден Тодоров.

Камерата Орфика към НБУ организира концерт на 6 март от 19:00 часа в зала 6. В програмата ще чуете Моцарт и Бишоф.

Веско Ешкенази и Людмил Ангелов ще представят TANGO – албумът, който отбелязва 20-годишното им артистично партньорство – 6 март, 18:00 часа в клуб „Перото“. Албумът „Танго” съчетава вълшебната музика на майсторите на аржентинското танго Астор Пиацола и Карлос Гардел с брилянтната интерпретация на двамата виртуози на пианото и цигулката.

7 март (вторник)

Представяне на дебютната книга на Велислав Иванов – „Образи и отражения”  ще се проведе на 7 март (вторник) от 19:00 часа в „Перото“. Много въпроси пронизват разказите в тази книга. Абстрактните естетически и екзестенциални теми са разгърнати чрез необичайни сюжети: джазмен се докосва до Бога, но никой не забелязва това и много други подобни истории, които отварят наистина широк хоризонт за възприемане и тълкуване.

shamebox | Брейн Стор Проджект и ДНК

7 март | вторник | 19:30 ч.

идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер

музика: Емилиян Гацов – Елби

консултанти: Нели Митева и Мира Тодорова

фотограф: Боряна Пандова

графичен дизайн на рекламни материали: Георги Флоров

С на най-новото си представление shamebox, Ива Свещарова и Вили Прагер затварят себе си и срама в сценичната кутия, за да го изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от безграничното, дори нагло, любопитство. Но играта загрубява и инфантилните желания стават все по-безсрамни. Затова Свещарова и Прагер преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството благодатно предлага, за да продължат да си играят. Често пъти по брутален начин. Но и смешен до гротеска.

8 март (сряда)

„Бебешка пиеса“ очаква най-малките си почитатели на 8 март (сряда) от 11:00 часа в зала 4 на Двореца.

Литературен клуб „Перото“ те предизвиква да покажеш своите знания в областта на литературата и да измислиш най-интересните загадки, с които да затрудниш другите! Играта се казва „Загадките на Перото“ и единственото, от което се нуждаеш, е партньор, тъй като играта е отборна. Провежда се в 3 кръга и се разчита на асоциациите на играчите. 8 март от 19:00 часа.

„Тотална щета“ | Метеор и ДНК

8 март| сряда | 19:30 ч.

автор и режисьор: Ани Васева

драматург: Боян Манчев

художник: Георги Шаров

музика: Константин Марков

участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев

фотография: Георги Димитров

връзки с обществеността: Михаела Люцканова

изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

„Тотална щета“ е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.

На 8 март (сряда) ще бъде открито обновеното Кино Люмиер с прожекцията на филма „Нейната изповед”. Лентата проследява историята на нашумялата от медиите българка, работничка в Гърция, която с всеотдайната си защита на чистачите става лидер на синдикатите в Атина. Дори след атентата срещу нея (в лицето ѝ е хвърлена киселина, която засяга и вътрешните ѝ органи), при който тя едва оцелява, Костадинка Кунева не спира да се бори за правата на работниците и след 38 операции, през 2014 г. е избрана от близо 200 000 гърци за техен представител в Европейския парламент.

9 март (четвъртък)

За 21-ва година София филм фест (Sofia International Film Festival) събира филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на доброто кино в София. Между 9-и и 31-и март 2017 най-мащабното международно киносъбитие в България отново ще заяви присъствието си като един от значимите фестивали в Югоизточна Европа. Начало на фестивала ще даде официалната премиера на най-новия игрален филм на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт – „Белгийският крал“ – 19:30 часа, зала 1.

На 9 март (четвъртък) от 17:30 часа в „Перото“, поетесата Илеана Стоянова ще представи новата си стихосбирка „Лятото на Астрите”. Ще се срещнем с една прочувствена и обмислена любовна лирика, която се стреми да изпълни целия смисъл на един богат емоционален живот. Поетесата разбира и живее любовта в различни времена и състояния. За нея любовта и музиката са едно и също. Както картините, живописта и любовта.

От 19:00 часа на 9 март (четвъртък), отново в „Перото“, ще бъде представено творчеството на Любен Петков и Цвета Петкова.

10 март (петък)

Анжела Димчева ще представи авторска книга на 10 март (петък) от 17:30 часа в „Перото”.

11 март (събота)

Най-новият игрален филм от сценариста и режисьор Николай Волев „Извън пътя” ще бъде показан на 21-вия Международен София Филм Фест в зала 1 на премиера, организирана в партньорство с Националния дворец на културата. Оператор на филма е Орлин Руевски, а в главните роли са Деян Донков, Сали Ибрахим и Аня Пенчева.

Вижте още: 16 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: НИКОЛАЙ ВОЛЕВ ПУСКА НОВ ФИЛМ

На 11 и 12 март (събота и неделя) в Двореца ще се проведе семинар за бременни. Това ще бъде в зала 6 от 10:00 до 17:30 часа.

12 март (неделя)

Спектакълът за деца „Усмихни се“ очаква всички малки почитатели в недел в зала 4 от 10:30 и 12:00 часа.

„Лудост за здраве” е новият роман на младия български автор Богомил Иванов, който ще гостува в Литературен клуб „Перото“ на 12 март (неделя) от 17:30 часа. Една авантюристична книга, разказваща ни за пирати, които са възрастни мечтатели, прекарали годините си в илюзии и забравили за най-важното, поддържало живота им истински. Събирайки се отново заедно, те не търсят какво да е, а точно този истински живот на приключения и най-вече – обща цел.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС