Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

НДК през август: Юбилей на Куркински край морето

Събитията в Двореца на културата в София и във Варна през отпускарския месец

На 29 август във Варна Мариус Куркински ще изнесе моноспоктакъла си „Юбилей“. Снимка: Стефан Ненков, 3inSpirit - НДК през август: Юбилей на Куркински край морето

На 29 август във Варна Мариус Куркински ще изнесе моноспоктакъла си „Юбилей“. Снимка: Стефан Ненков, 3inSpirit

Август е месецът на почивките – очакват ни жеги, безвремие и, надяваме се, море. Дори в отпускарския период обаче афишът на НДК не е застинал. Култура ще има – както в София, така и във Варна, във Фестивалния и конгресен център. Кулминацията там ще дойде в края на месеца, когато започва филмовият фестивал „Любовта е лудост“.

Предстоящи събития на НДК
(месец август)

София

Поредица изложби на карикатури стартират на 1 август в Националния дворец на културата. Eкспозициите съдържат творби на повечето от 100-те финалисти, участвали в 9-я „Дон Кихот“ – Международен конкурс за карикатура на тема „Quo Vadis Europa? (Накъде Европа)/ Пътят на надеждата“. Темата тази година е „Бежанци“. В проекта ще бъдат включени и произведения на близо 20 български автори.

Официалното откриване на експозицията в НДК е от 18:30 часа на Полуетаж – Изток (над Литературен клуб „Перото”). Специалните гости са Ердоган Карайел (Германия), художник, издател и дизайнер, организатор на събитието, художникът Халит Куртулмуш – Айтослу (Турция),  Гани Сундури (Призрен, Косово), художник на комикси и организатор на Международния фестивал в Призрен.

Изложбата може да се разгледа до 5 август.

НДК вече периодично организира Традиционни български вечери – професионално подготвени фолклорни спектакли, които представят българската автентична култура. В различните вечери ще бъде представено разнообразието на специфични фолклорни традиции като: старинни носии на повече от 200 години, звукът на най-старата гайда в Европа – каба гайда, звукът на 100-годишния инструмент копана и др.

Програмата на фолклорните вечери е подготвена от Ансамбъл „Чинари”. Спектаклите ще бъдат в Зала 6 от 19:00 часа. Традиционните български вечери ще се проведат на 13 и 26 август 2016 г.

Варна – Фестивален и конгресен център

19 август – зала 1 – 19:30 ч.

Театър „Българан“ представя:

„Опасно за живота“ – комедия от Пиер Шено

Режисьор: Асен Блатечки

С участието на: Асен Блатечки, Асен Лозанов, Милена Маркова – Маца, Невена Бозукова – Неве, Стефан Иванов и др.

23 август – зала 1 – 19:30 ч.

Театър „Българан“ представя:

„Юбилей“

Моноспектакъл на Мариус Куркински

26 август – 4 септември

XXIV Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах