VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК с извинение към гражданите: ремонтът продължава още месец

Културните събития в Двореца няма да спират по време на Председателството (снимки)

Ръководството на НДК представи пред медиите етапа от ремонта на зала 3, където ще се провеждат заседанията по време на Председателството. Снимки: Емил Георгиев - НДК с извинение към гражданите: ремонтът продължава още месец

Ръководството на НДК представи пред медиите етапа от ремонта на зала 3, където ще се провеждат заседанията по време на Председателството. Снимки: Емил Георгиев

Основните строителни дейности по ремонта на НДК трябва да приключат до 15 ноември. След това предстои монтаж на техника, тестване на системите, доставка и монтаж на обзавеждането в обновените зали и пространства. Това стана ясно от среща на ръководството на НДК с медиите, на която изпълнителният директор Ангел Митев и председателят на Съвета на директорите Борислав Велков представиха ремонтираните пространства с оглед изискванията на българското председателство на Съвета на Европа през 2018 г.

От 123 хил. кв. м. разгърната площ са подменени 14 хил. кв. м. настилки, обновени са камери, инсталации, конвектори, радиатори… на всички нива от осмо до четвърто, както и на партера. Всички съществуващи мраморни настилки остават в същия вид, без да е премахнат и един кв метър, но са реновирани и реставрирани.

В зала 3 и прилежащите към нея 3.1 и 3.2, които са основните пространства, определени за Председателството, е поставен нов окачен таван, преводачески кабини, изграден е двоен под, където се намират комуникациите, подменен е мокетът, който при различни събития може да се демонтира. Всичко това дава възможност за голяма функционалност на залата, може да се провеждат събития с участието на от 1500 до 2000 човека.

По време на Председателството се очаква делегатите да бъдат до 250-300 души, които ще бъдат ситуирани в централната част на зала 3 край дъговидна маса, а около тях ще бъдат поставени и други мебели – те се очаква да пристигнат в рамките на седмица, съобщи Ангел Митев.

И.д. директор Ангел Митев (вдясно) и Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК

Продължават и дейностите по осигуряването на системите за безопасност – пожароизвестяване, контрол на достъпа, видеонаблюдение.

Изпълняват се и ремонтите дейности по отделните нива – на седми, осми, шести, пети, четвърти етаж и околните пространства, както и на зала 6, където ще бъде пресцентърът. Тече ремонт и на паркинга, където ще е входът за делегатите и правителствените лица.

Според Ангел Митев ремонтът засега върви нормално. Ръководството се надява, че няма да има проблеми със спазването на срока, последващото изпитание на системите и предаването на сградата напълно и изчистена за Председателството.

Що се отнася до финансовата част, цената на ремонта вече е достигнала 45 милиона лева. Пари са осигурени по две постановления – първо са отпуснати 17 млн., а после още 28 млн. лв. Една част от тях е изплатена на строителите, а друга стои в специална сметка за строителството и ремонта на зала 6. Надеждите са до 1 декември всичко да е приключило.

„Но на тези пари не бива да се гледа като на похарчени само за Председателството – подчерта Борислав Велков, – това е стратегическа инвестиция в най-важната обществена сграда в София.“

На въпрос как ще се действа, ако не всичко е готово навреме, изпълнителният директор отвърна, че залата може да функционира дори и без системите за сигурност, защото при важни събития пропускът и контролните органи, които проверяват, ще бъдат още в района на булевардите „Витоша“, „България“ и „Фритьоф Нансен“. При по-големите събития няма да бъдат допускани външни посетители, но Митев изрази надежда, че това няма да се случи.

В момента тече ремонт и около НДК

В централното фоайе ще бъдат извършени само реставрации на металните пластики, които са на входа на НДК. Ще бъдат почистени – и ако се налага реставрирани – всички произведения на изкуството в сградата.

Борислав Велков, председателят на Съвета на директорите, използва случая, за да се извини на всички граждани, които са принудени да заобикалят загражденията, за да стигнат до основния вход на НДК, който сега е А4 (от страната на бул. „Витоша“), и да използват сградата, в която протичат ремонтни дейности. Той обяви, че по време на Председателството НДК няма да затвори вратите си за културата.

Коридор, стигащ до подлеза за метрото пред НДК

„Напротив, ще има изключително богата културна програма по време на Председателството, тъй като смятаме, че това е една изключителна възможност за препозициониране на НДК, като водещ конгресен и конферентен център на Балканите, който да се бори и за европейски събитие, но и да бъде още по-развита платформа за културни проекти и прояви“, съобщи Борислав Велков.

От ръководството признаха, че в момента имат известни финансови затруднения, но няма неизплатени заплати, а само известно забавяне плащането на тока, което се надяват да бъде преодоляно през ноември, когато събитията и съответно приходите ще нараснат. Има и намерение да бъдат увеличени наемите на щандовете за Панаира на книгата (невдигани от 2011 г.) – от 7 на 10 лв. на кв метър.

Още кадри от ремонтиращите се пространства в НДК:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90