СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК създава дигитално пространство за авангард

Експерт на прочутия център „Гаите Лирик“ участва в дискусия на 9 юли

„Гаите Лирик“ в Париж е авангардно културно пространство, посветено на дигиталната култура. - НДК създава дигитално пространство за авангард

„Гаите Лирик“ в Париж е авангардно културно пространство, посветено на дигиталната култура.

Националният дворец на културата организира дискусия, посветена на дигиталната култура, и се готви чрез нея да инициира иновативни интерактивни методи за обживяване на културни пространства. В разговора на 9 юли в пресклуба на НДК ще участва и Оскар Барда, един от експертите в прочутия френски културен център „Гаите Лирик“.

Барда ще направи кратка презентация на центъра от 10,30 часа, а след нея дебатът ще има за цел да даде начален тласък и насоки на проекта на НДК за създаване на дигитално пространство, както и да събуди интереса на подрастващите към програмиране в сърцето на културните продукти, дизайна и технологиите.

„Гаите Лирик“ е парижки културно средище, посветено на дигиталната култура във всичките ѝ авангардни форми. Там се играят видео-игри, посещават се концерти в специално екипирани за целта зали, гостите могат да създадат своя „капчър моушън“ инсталация – или просто са изпият по нещо със съмишленици по време на множеството събития и фестивали.

Публиките на „Гаите Лирик“ по начало са младежки – съставени от хора между 15 и 35 години, ориентирани към кино, театър, съвременно изкуство, но същевременно и жадни за нови технологии и авангардна култура. Днес възрастовите граници в центъра обаче са размити – там често може да се видят например мъже на зряла възраст, играещи с внуците си. Най-малките също са сред редовните посетители – благодарение на специфичните ателиета за деца, организирани регулярно.

Оскар Барда е в София по лична покана на директора на НДК Мирослав Боршош и ще остане у нас два дни – 8 и 9 юли.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90