POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК ще е готов в срок, но парите не стигат, за да е както трябва

Няма да се усети от делегатите и хората, увери министърът на културата Боил Банов

Самият ремонт на НДК струва 24 млн. лева, за техника се дават 4,5 млн., а още 12 млн. осигуряват сигурността. Снимка: БГНЕС - НДК ще е готов в срок, но парите не стигат, за да е както трябва

Самият ремонт на НДК струва 24 млн. лева, за техника се дават 4,5 млн., а още 12 млн. осигуряват сигурността. Снимка: БГНЕС

Ремонтът на НДК ще приключи в срок, за да може сградата да приеме пълноценно Българското председателство на Съвета на ЕС. Това стана ясно от думите на културния министър Боил Банов пред Би Ти Ви. Той обаче призна, че парите не достигат за някои неща – те, увери Банов, „няма да се усетят нито от делегатите, нито от хората, но за самия НДК беше по-добре да се свършат“.

Министърът двукратно повтори, че въпреки това, по никакъв начин няма да се наруши дейността на Двореца като домакин на събитията догодина, но въпросните неща, които той не пожела да изброи, ще останат да се доправят в по-нататъшен момент.

На въпрос дали проблемът е в недостиг на пари, забавяния, скандалите около НДК или друго, Банов отвърна лаконично:

„На мен парите не ми достигат да го направя така, както трябва“.

Той добави, че освен основния проект за ремонта на сградата има и допълнителни изисквания от Европейската комисия. Не всички от тях обаче ще може да бъдат направени, както се иска.

Министърът посочи и цената на ремонта, като подчерта, че няма хипотеза да се наложи търсенето на допълнителни средства в последния момент. Самият ремонт струва 24 млн. лева, за техника се дават 4,5 млн., а още 12 млн. осигуряват сигурността.

Попитан дали е разговарял скоро с Мирослав Боршош, Банов отвърна, че отдавна не е. Заяви обаче, че продължава да работи с екипа на бившия изпълнителен директор и няма никакви конфликти с него.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС