VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

НДК става Вавилонска кула на книгите

Коледният панаир ще представи най-добрата литература, издадена у нас през годината. Началото е на 8 декември

Почти всички водещи български издателства ще представят най-доброто от продукцията си, ще организират премиери на най-новите си заглавия и срещи на читатели с български и чужди писатели.  - НДК става Вавилонска кула на книгите

Почти всички водещи български издателства ще представят най-доброто от продукцията си, ще организират премиери на най-новите си заглавия и срещи на читатели с български и чужди писатели.

Шест дни, повече от 200 изложители, над 80 литературни събития и стотици хиляди книги ще изпълнят четири етажа на Националния дворец на културата за Софийския международен панаир на книгата. От 8 до 13 декември коледното издание на арт форума включва две нови пространства за премиери и срещи с читатели, литературен фестивал и национални щандове на близо 10 държави.

Най-доброто от продукцията на почти всички водещи български издателства ще представят най-доброто от продукцията си, ще организират премиери на най-новите си заглавия, както и срещи на читатели с български, а и не само, писатели. Традиционно, обещават се и отстъпки от коричната цена на книгите – обичайно те са около 20%, но някои от издателите залагат и на сериозни намаления, включително и предлагайки четива на символични цени.

Засилено ще е участието в международната секция на панаира на левия полуетаж на НДК – там ще бъдат представени книги от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Скандинавския север, Русия и Иран. На националните щандове пък ще бъдат обособени специални места за срещи с гостуващи автори и издатели.

Основната сцена, където традиционно се провеждат най-големите събития, е на третия етаж. Освен на нея и по щандовете, и две нови дестинации ще приемат гостите на панаира за срещи и разговори с писатели, поети и преводачи – книжарница „Перото“ и ДНК в подлеза на двореца.

По време на Панаира на книгата ще се проведе и Софийският международен литературен фестивал. Фокус на неговото трето издание е Иберийският полуостров, като в Мраморното фоайе на НДК читателите ще се срещнат с писатели от Испания и Португалия, сред които и един от най-известните каталонски драматурзи в момента – Жорди Галсеран. Испанската кухня има сериозно място в литературата от региона, така че тя ще съпътства и цялата основна програма на фестивала и ще е широко застъпена в темата „В кухнята на литературата“.

Официалното откриване на 43-ия Софийски международен панаир на книгата е от 11 часа на 8 декември. Работното време на щандовете в НДК е от 10 до 20 часа всеки ден – до закриването на 13-и.

Очаквайте в „Площад Славейков“ пълната програма със съпътстващи събития!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90